spot_img
17.8 C
Skopje
понеделник, јуни 7, 2021
spot_img

Србија подготвува закон за “регистар на терористи” – ОКОЛУ 6.000 ЛИЦА ОД БАЛКАНОТ ЌЕ СЕ НАЈДАТ НА СПИСОКОТ

Следната недела, ако пратениците кажат „да“, Србија ќе добие Закон за формирање национална терористичка база, кој, според проценките, би можел да содржи околу 6.000 имиња на оние кои биле обучени за ваков вид криминална активност во последните 20 години!

На седницата на Републичкиот парламент, на 9 јуни, ќе биде презентиран Предлог-законот за национална база на податоци за спречување и борба против тероризам, чие изготвување трае веќе три години, а предлагач е Министерството за правда.

Законот предвидува посебна платформа во која МВР, МНР, БИА, ВБА и Глас на Америка, МО, управата за спречување перење пари, републичкото ЈО и обвинителството за организиран криминал ќе внесат податоци од нивните постојни записи кои ќе се вкрстат. Не само оние осудени за тероризам, туку и сите оние за кои има оперативни податоци дека се поврзани со терористички организации и активности. Затоа, тоа ќе биде база на податоци за специфични лица и организации, кои се наоѓаат на домашната и меѓународната листа на терористи, терористички организации или терористички финансиери, вклучувајќи ги списоците на ООН и другите меѓународни организации во кои членува Србија.

БИА ќе има улога на корисник и администратор, ќе има и хардвер и софтвер. Во исто време  ќе го контролира пристапот до класифицирани информации со спроведување на мерките за безбедност на информациите. Индивидуалните услуги, односно врските и терминалите, ќе бидат достапни на другите корисници, кои имаат обврска да ги внесат и ажурираат постојните информации што е можно поскоро.

Името и презимето на осомничениот, обвинетиот или осуденото лице ќе бидат внесени, како по раѓањето, но и новото име ако ги сменил личните податоци, тогаш прекар и лажно име или псевдоним, имиња на родители, датум и место на раѓање, матичен број, пол, државјанство, последен и претходен престој, поврзаност со видови на терористички организации или активности или на кој било друг начин го поддржува тероризмот, информации за организацијата …

Доколку тоа го бараат посебни причини за заштита на податоците или лицата, внесените информации се чуваат на таков начин што корисниците на Националната база на податоци не можат да идентификуваат за кого станува збор. Тие можат да испратат барање до органот што ги внел шифрираните податоци, што, пак, може да одговори или не. Тој исто така може да одговори негативно ако бараните податоци се однесуваат на тековната работа или се должи на заштитата на изворите, објави Новости.

БИА е должна да воспостави соодветна евиденција за времето и предметот на пристап, како и за овластеното лице во телото што пристапило до базата на податоци. Министерството за правда врши надзор над спроведувањето на законот, а комесарот за заштита на личните податоци ја надгледува обработката на информациите. Националната база ќе се формира во рок од една година од стапувањето во сила на законот.

– Со воспоставувањето на Националната база на податоци за спречување и борба против тероризмот, Србија е рангирана меѓу безбедносните ретки и сериозни земји во борбата против оваа чума – вели проф. Д-р Мирослав Бјеговиќ, специјалист по тероризам и организиран криминал.

– Државните тела чиј опис на работното место вклучува превенција, заштита, откривање и елиминирање на терористички закани, кривично гонење и одговор на нашиот систем за национална безбедност на можен терористички напад, ќе бидат вмрежени и ќе внесуваат информации за поединци, терористички групи и организации. Во оваа фаза, покрај кривично гонетите лица, ќе бидат внесени и имињата на оние кои имале контакт со терористички ќелии, потенцијални помагачи или сторители, рче тој.

Според него проф. Бјеговиќ, ова не ја нарушува презумпцијата на невиност, туку само води евиденција. Тој додава дека државните органи ќе бидат одговорни за кредибилитетот и исправноста на внесување тајни податоци, т.е. поединци кои ги внесуваат врз основа на сертификати издадени од Канцеларијата на Советот за национална безбедност на РС.

– Безбедносниот предизвик во Србија денес е областа Санџак и Косово и Метохија, каде од 1998 година се регистрирани повеќе од 6.000 кои поминале воено-терористичка обука во 12 логори, од кои најпознати се во околината на Скендерај и Качаник – вели проф. Бјеговиќ.

– Многумина поминаа низ бојните полиња на Сирија и Ирак, како продолжена рака на терористичката Ал Каеда, и се вратија на Косово и Метохија, додека некои останаа во областа на јужната провинција. Ова може да биде безбедносна закана не само за Србија, туку и за земјите од ЕУ, бидејќи припадниците на овие терористички ќелии учествуваа во акции низ цела Европа. Мислам дека на европските земји им е јасно од каде доаѓа нивната непосредна опасност и дека треба да го решат ова зло со здружување на силите со Србија.

Само од селото Качаник се регистрирани над 300 можни терористи. Во соседна БиХ има голем број џихадисти, кои доаѓаат од сириските и од другите боишта.

Според последните достапни податоци на Републичкото биро за статистика од 2019 година, таа година осум обвинети се осудени за тероризам или терористичко здружување: половина од нив биле затворени од 5 до 10 години, а другата половина на 10 до 15.

Читај Следно

10,365FansLike
2,319SubscribersSubscribe
spot_img

Најнови Вести