9 C
Skopje
понеделник, април 19, 2021
spot_img

СТРАШНО: Ковид-19 остава повеќе од 50 последици!

Ковид 19 може да остави повеќе од 50 долгорочни последици, а дури 80 проценти од пациентите кои имале коронавирус имаат еден или повеќе симптоми на постковиден или продолжен колвид, па ретко кој може да биде ,,оној стариот” по оваа чума.

Американската студија, направена врз основа на 18.251 публикации од 2020 година, кои се однесуваат на 47.910 пациенти, покажува дека најчестите последици од Ковид 19 се замор, кога повеќе од половина од испитаниците се чувствуваат долго, па дури и повеќе од 100 дена. Нешто помалку од половина од испитаниците имаат главоболка, а првите пет последици вклучуваат нарушување на дефицитот на внимание, опаѓање на косата и отежнато дишење. Но, некои луѓе трајно остануваат со дијабетес, откажување на бубрезите, параноја, додека има и такви кои доживеале мозочен удар …

Авторите на Санда Лопез Лион, исто така, ги анализирале студиите направени на најмалку 100 пациенти со ковид, на возраст од 17 до 87 години, помеѓу 14-ти и 110-ти ден по инфекцијата со коронавирус. Тие покачија некои од шесте лабораториски параметри и абнормални скенирања на Х-зраци или бели дробови. Авторите заклучија во „Повеќе од 50 долгорочни последици од Ковид 19: систематски преглед и мета-анализа“, објавени во списанието medRxiv, дека дури 80 проценти од пациентите имаат една или повеќе последици од ковид претставени графички во човечкото тело.

Студијата исто така откри дека се потребни дополнителни истражувања во однос на полот, возраста, претходните коморбидитети, сериозноста на клиничката слика на ковид 19, како и должината на третманот, што ќе помогне во спречување и лекување на постковидни состојби.

Табелата беше презентирана од д-р Дина Фајфер од Регионалната канцеларија на СЗО за Европа на веб-семинарот „Дијагноза и третман на пациенти со постковид“, каде модератор беше доц. Д-р Марија Здравковиќ, директор на КБЦ „Бежанијска коса“, болница што е во режим на ковид по втор пат.

– За кратко време кога бевме во системот на нековиди, имавме значителен број на пациенти кои имаа ковчиња неколку месеци порано. Исто така, постојат сериозни компликации и оштетувања – фиброза на белите дробови, кардиоваскуларни компликации, како што е миокардитис – воспаление на срцевиот мускул. Понекогаш се појавуваат и пациенти со тешка аритмија, а болките во градите се почести- објаснуваат медицинските лица.

Споменатата студија, како што истакнуваат докторите, покажа дека ковид 19 е многу сериозна болест што може да остави последици врз бројни органи и системи.

– Фактот дека се пронајдени и наведени повеќе од 50 последици од ковид, не значи дека нешто ќе се случи со секого, како и дека секоја последица е опасна. Најважно е да не паничите, туку и да се консултирате со лекар доколку луѓето имаат изразени и долготрајни проблеми.

Како САРС и МЕРС

Оваа студија покажа дека вирусот САРС-КоВ-2 остава слични долгорочни последици како и другите коронавируси. Студиите на луѓе кои страдале од САРС и МЕРС покажуваат абнормалности во белите дробови месеци по инфекцијата, па дури и една година подоцна, 28% од нив имале намалена функција на белите дробови, а 33% имале белодробна фиброза. МЕРС исто така предизвика високо ниво на депресија, анксиозност и посттрауматско стресно нарушување.

Читај Следно

10,349FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести