Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

ХАОСОТ СО “5G ВЕЌЕ ГО ГЛЕДАВМЕ СО “WI-FI” ПРЕД ДЕСЕТИНА ГОДИНИ

Често на интернет можеме да сретнеме параноични изјави и тврдења дека новата технологија за безжичен пренос на податоци 5Г е опасна по здравјето и животот на луѓето. Таа параноја не е нова, истите тврдења ги гледавме и претходно за Wi-Fi мрежите кои денеска се користат масовно, пред се кај мобилните телефони, рутерите и голем број од електронските уреди кои се користат дома или на работа.

Вечер, во издание од март 2012 година, објави тврдење дека Wi-Fi сигналот предизвикувал неплодност, стерилитет кај мажите. Веста вели:

Поврзувањето на бежична мрежа Wi-Fi преку електронските уреди може да има штетни последици по квалитетот на спермата на корисниците, покажуваат резултатите од истражувањето на аргентински научници објавено од магазинот ФСС (Fertility and Sterility).

Научниците за истражувањето користеле група здрави мажи чии примероци семена течност ги ставиле под компјутерски уреди. Кога примероците се наоѓале под уреди поврзани на Њи-Фи, по четири часа изложеност е утврдено дека во просек една четвртина од сперматозоидите престанале да се движат, а 9% од нив имале оштетена ДНК.

Кај втората група примероци, ставени подалеку од компјутерите, само 14% од сперматозоидите престанале да се движат, додека кај 3% е забележано оштетување на ДНК. Научниците сметаат дека причина за оштетувањето може да биде електромагнетното зрачење при комуникација преку Wi-Fi мрежа.

најчитани вести

Забава

Жителите на Нови Сад влегоа во 1977 година заедно со најважниот гостин во земјата – Јосип Броз Тито. Беше голема чест за власта во...

Забава

Групниот с**с е табу тема, па речиси сите ги кријат своите фантазии, но една 62-годишна професорка на факултет за британски „Гардијан“ ги сподели своите...

Забава

Лепа Брена важи за една до најголемите ѕвезди на нашите простори. Има долгогодишна кариера, па поради тоа не изненадува фактот дека има толку многу...

Балкан

Денеска во БиХ е прогласен за Ден на жалост за осумте тинејџери кои беа пронајдени мртви во викендичка во селото Трибистово, Посушје каде биле собрани за да ја...