7 C
Skopje
среда, април 7, 2021
spot_img

ОВОЈ ХРВАТ РАСТУРА: ПРОДАВА ЧИСТ ОСТРОВСКИ ВОЗДУХ ВО КОНЗЕРВА

Во денешно време, се повеќе земји имаат проблем со загадувањето на воздухот, а дишењето е уште потешко со маските што ги носиме секој ден поради епидемијата на вирусот корона. Иван Волариќ од Хрватска, сепак, најде начин на многумина да им го олесни дишењето. Имено, тој продава чист, квалитетен воздух од хрватскиот остров Ложињ – во конзерва!

Воздухот од Ложињ припаѓа на првата категорија според квалитетот, врз кој директно влијаат морската сол и минералите од Јадранското море. Иван вели дека овој воздух, спакуван во специјални заштитени шишиња, нема трајно да ги реши нивните проблеми, но ќе им го олесни дишењето, барем за кратко време.

Својата идеја започна да ја реализира во 2016 година, а првенствено сакаше да се фокусира на странскиот пазар на Кина и Индија, земји кои водат по бројот на смртни случаи предизвикани од загадување на воздухот, пишува 24сата.хр.

„Во Хрватска, чистиот воздух е релативно нормална работа, па затоа не сме ни свесни колку сме среќни и колку лесно го разбираме овој факт“, вели сопственикот на компанија која е единствена во Европа што работи со овој бизнис и извезува илјадници шишиња спакуван воздух.

Ложињ, патем, одамна е познат како лековита оаза. Уште во 1892 година беше прогласено за климатско здравствено одморалиште и многу благородници дојдоа на овој остров, чијашто традиција е лекувана долга 125 години. Кога станува збор за самиот процес на работа, Иван вели дека тој е многу сложен и дека бара прецизност.

„Само кога сите фактори се задоволни (влажност на воздухот, индекс на квалитет, правец на ветерот, време од денот и локацијата), воздухот во Лошињ е исполнет со специјални мобилни компресори, кои, за разлика од класичните, исполнуваат строги норми за чистота на воздухот“, вели Волариќ.

Компресорите не се подмачкани со масло и тие се носат на неколку тајни локации на островот. Имено, разликата е во тоа дали воздухот циркулира во 14 часот или 19 часот. Обрнете внимание на секој детал.

Собраниот воздух потоа се пренесува во мали лименки, а капакот е маска што се крева, се притиска на устата и носот, а потоа се вдишува. Примероците редовно се испраќаат на анализа до јавната установа „Андрија Штампар“. Но, освен воздухот во конзервата, оваа компанија има уште еден производ што привлекува внимание, а тоа е рекреативен воздух.

Чистотата на овој воздух е 99,5 проценти, а првенствено е наменета за спортисти.  Првиот има 20,9% кислород, а вториот скоро 100 проценти чист кислород од Ложињ.

Читај Следно

10,321FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести