Connect with us

Hi, what are you looking for?

Македонија

Џафери ја закажа седницата за избор на Влада за во сабота

Собранискиот спикер Талат Џафери за во сабота ја закажа седницата за избор на Влада откако утринава мандарот и лидер на СДСМ Зоран Заев во парламентот го поднесе предлогот за владин кабиент и владина програма за наредните 4 години. Според Деловникот оваа седница може да трае најмногу два дена.

Предлогот за состав на Владата и програмата, претседателот на Собранието ги доставува на пратениците веднаш. Мандаторот ја образложува програмата и предлогот за состав на Владата на седницата на Собранието на која се врши избор на Владата.  По програмата на мандаторот и предлогот за состав на Владата, Собранието води единствен претрес. Претресот трае најмногу два дена… Гласањето за избор на Владата се врши по предлогот за состав на Владата во целина, со јавно гласање. Гласањето се врши по завршување на претресот, а најдоцна во 24,оо часот , пишува во собранискиот Деловник.

Редоследот на пратениците кои ќе учествуваат во претресот треба да го утврди Џафери, но тој според Деловникот, мора да води сметка да обезбедува учество во претресот на пратеници од различни политички партии застапени во Собранието. 

Владата е избрана ако за неа гласало мнозинството од вкупниот број пратеници. Коалициијата на СДСМ заедно со ДУИ во овој момент располагаат со 62 пратеника. Веднаш по изборот на Заев, Џафери треба да го известува претседателот Пендаровски за изгласаната Влада.

најчитани вести

Македонија

Почна седницата на Советот за безбедност на Република Северна Македонија во претседателската „Вила Водно“, на која ќе се расправа за актуелната состојба со пандемијата...

Македонија

Пред малку до медиа.мк стигна информација дека е запалено возило во близина на Олимпико во Скопје. На терен е присутна полицијата која го преусмерува...

Македонија

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ побара влада на широка коалиција, нo досега јавно не соопшти како според него може да се надмине проблемот со Бугарија. Партиските...

Македонија

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски се пожали на Фејсбук дека му го откажале интервјуто на Телма, обвинувајќи за цензура како за време на комунистичките...