22.8 C
Skopje
среда, мај 22, 2024

Oвие 8 предмети носат среќа

Многу култури во светот имаат свои верувања за среќата и како ќе ја привлечете во вашиот живот.

Фенг шуи, арапска или индиска традиција препорачува оние кои сакаат да живеат среќно и мирно, мора да ги имаат овие предмети во својот дом:

1. Потковица
Можете да ги најдете насекаде, а веројатно сте ги виделе кај нечија куќа, но дали знаете зошто се смета дека тие носат среќа? Традицијата датира од античка Ирска и нивните легенди и приказни. Некои велат дека таа ќе ги истера сите лоши луѓе од куќата, а некои легенди тврдат дека ќе ги држи лошите луѓе подалеку. Што и да е вистина, ставете ја над влезната врата за да го заштитите домот.

2. Симболи на желки                                                                                                    Како што се верува во Ирска дека е добро да се има потковица во куќата, така и според правилата на Фенг Шуи, се верува дека желката го штити домот и е исклучително силен симбол. Без разлика дали станува збор за вистинска лушпа од желка или пластична верзија, таа треба да биде силен чувар на домот и се става на влезната врата.

3. Бамбус
Кинеската култура го објаснува бамбусот како растение кое е составен дел на секој дом. Бројот на стебла што ги има растението исто така има свое значење. На пример, растение со четири стебла никогаш не треба да му се дава на некого, бидејќи, според нивната нумерологија, тој број е поврзан со смрт и лоша среќа.

4. Црвена боја
Црвеното е поврзано со среќа во неколку култури. Кинезите секогаш ја чекаат Новата година облечени во црвено и ставаат пари во црвени пликови. Во Индија, многу невести носат црвени фустани како симбол на чистота и просперитет. Вазна, црвен тепих ќе биде доволна за да ве заштити.

5. Хамса амајлија
Раката Хамса е симбол во исламската и еврејската историја, култура и религија. Се смета за заштитна амајлија, а многумина денес го носат како украс. Некои приказни сугерираат дека ќе ве заштити од магии.

6. Симбол на свињи
„Shwein gehabt!“ Би рекле дека сте Германец и дека сте добиле лотарија, на пример. Буквално преведено, тоа би значело „имам свиња“. За разлика од другите симболи, свињата е симбол на среќа од историски причини, а не од верски причини. Во Европа, човек мораше да биде богат за да има свињи.

7. Крлушка од крап
Некои луѓе носат фотографија од децата во паричниците, додека други носат крлушка од крап. Во некои земји, оваа риба секогаш се јаде за време на празниците, а потоа се зема крлушката и се чува за да поттикне среќа.

8. Желад
Без разлика дали ќе го чувате во тенџере или на прозорец, според традицијата на северните земји во Европа, ќе ве заштити и ќе ви даде сила силна како дрвото на кое растат желади.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести