22.8 C
Skopje
понеделник, мај 27, 2024

Еве како Трамп ја направил својата бизнис империја

Пред да стане претседател, Доналд Трамп беше надалеку познат по богатството што го заработи во индустријата за недвижнини. Но, приказната зад неговите милијарди е покомплицирана отколку што изгледа. Патувањето на семејството Трамп до успех во недвижнини започнало со таткото на Трамп, Фред Трамп.

Фред Трамп влегол во градежниот бизнис во значаен период во американската историја, за време на „New deal“ на претседателот Френклин Д. Рузвелт, кој имал за цел да ја поттикне изградбата на станови преку поволни заеми и владина поддршка.

Фред Трамп ги искористил овие можности, акумулирајќи значително богатство. Едно од неговите најголеми достигнувања е обезбедувањето заем од 26 милиони долари од Федералната администрација за домување (FHA) во 1949 година за финансирање на изградбата на станбените комплекси Shore Haven и Beach Haven во Бруклин, Њујорк. Она што ја издвојува приказната за семејството Трамп е нивниот пристап кон стратешкото пренесувањ на .богатство.

Фред Трамп користел паметни методи за да ја обезбеди финансиската благосостојба на своите деца, вклучувајќи го и младиот Доналд. Тој стекнал земја преку својата корпорација, основал трустови со своите деца како корисници и им ја доделил земјата на овие трустови. Ова создава постојан прилив на приход за неговото потомство, додека ефикасно се движи со огромни даноци за подароци.

Фред го купил Стиплчез парк во Кони Ајленд на 1 јули 1965 година за 2,3 милиони долари со планови за развој на луксузни апартмани. Доналд Трамп се приклучил на семејниот бизнис во 1968 година, означувајќи клучен момент во процесот на трансфер на богатство. Во 1972 година, татко и син формираа партнерство за да обезбедат заем од 8 милиони долари за изградба на Проспект Тауера.

И покрај значајното учество на Фред Трамп во проектот, Доналд бил тој што го собрал најголемиот дел од профитот, вклучувајќи ги таксите за консултант, таксите за управување и приходите од станарите.

Како што Доналд Трамп го започнало своето патување низ светот на недвижностите, неговото богатство продолжило да расте, достигнувајќи 9 милиони долари додека наполнил 30 години. Но, не се работи само за трансфер на богатство, туку и за обликување на јавниот имиџ за Доналд Трамп.

До 1976 година, според некои проценки, неговата нето вредност била 200 милиони долари. Трамп станал претседател на Организацијата Трамп, со значителна плата и постојан проток на заеми од неговиот татко. Во 1979 година, Трамп добил заем од 3 милиони долари од компаниите на неговиот татко, структуриран да му овозможи да ги задржи средствата на неодредено време. Заемите се умножија кога Доналд Трамп го започна својот прв проект на Менхетен, трансформирајќи го хотелот Комодор во Гранд Хајат помеѓу 1979 и 1980 година.

Траекторијата на Трамп во индустријата за недвижнини останала стабилна во текот на 1980-тите. Беше обележан со аквизиции од висок профил. Фред Трамп користел различни техники за да го пренесе богатството на своето потомство, вклучително и купување удели во бизнисите со недвижнини на неговиот син и нивно продавање со загуба.

Како што здравјето на Фред Трамп се влошило во раните 1990-ти, тој ги интензивирал своите напори преостанатото богатство да го пренесе на своите деца, вешто избегнувајќи даноци на имот. До 1999 година, секое од неговите деца имало 2,2 милиони долари годишно од овие сложени шеми за трансфер на богатство.

По смртта на Фред Трамп во 1999 година, неговите имоти преминале во рацете на неговите деца, зацврстувајќи го неговото трајно наследство. Во 2004 година, тие го продале портфолиото на инвеститор во недвижнини во Њујорк за 700 милиони долари.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести