15.8 C
Skopje
петок, мај 10, 2024

КАКО ДА ГИ ОДГОВОРИТЕ НАЈТЕШКИТЕ ПРАШАЊА НА ИНТЕРВЈУ ЗА РАБОТА – Еве ви мала помош

Една од најголемите дилеми на интервју за работа е како одговорите на прашањето: Која е платата со која би биле задоволни? На ова прашање е тешко да се одговори затоа што цифрата за која би работеле е прилично флексибилна и е под влијание на многу фактори.

На ова прашање одговори експерт за развој на кариера, Молуд Нури. Тој верува дека, во суштина, не треба да одговорите на ова прашање со број, без оглед колку инсистира на тоа работодавецот.

Правилото на играта на преговори за плата е дека првата цифра секогаш треба да ја дава работодавачот. Никогаш не доаѓа од кандидатот.

Нури објаснува: Без оглед колку напорно се обидел работодавецот и ти кажал дека тоа е стандардна процедура – да се даде цифрата за посакуваната плата, да остане професионална и да не се каже, еве на што можете да одговорите: Јас разбирам дека ова е вашиот стандарден процес. Сепак, треба да ја разберам оваа позиција малку подобро.

Не кажувајте ја минималната плата што би ја посакале, ниту пак платата на тековната работа. Продолжите со насмевка и самодоверба во тој момент. Можете да одговорите вака: Мислам дека мојата сегашна плата е ирелевантна за овој разговор. Едноставно, затоа што позицијата во оваа компанија е различна од она што го работам во моментов. Како што реков, треба малку подобро да ги разберам потребите на компанијата, пред да започнам да размислувам за плата. Како би било мене да ми ја кажете платата што сте подготвени да ја понудите?

Како што можете да видите, кандидатот секогаш треба да остане смирен, самоуверен и никогаш непријателски настроен. Треба да ја започнете реченицата со сочувство: разбирам. Го ценам тоа. Јас разбирам …, што значи дека внимателно го слушате работодавецот и сте имале разбирање.

И тогаш можете да истакнете дека сакате да дознаете повеќе … и слично. На крајот свртете го разговорот и прашајте ги кој број би ви го понудиле. Тие сигурно ја имаат предвид платата, исто како вас, само тие треба да ја кажат таа бројка.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести