27.8 C
Skopje
среда, јуни 12, 2024

Еве колку време треба да трае партија добар се*с

Една од најдискутираните теми, а воедно и тема за која сите лажат. Ретко кој искрено ќе одговори на ова прашање, но дел експерти имаат свој одговор.

Истражување спроведено на УниверзитетотПен Стејт покажа дека и покрај популарното верување, добриот секс не треба да трае долго.

Повеќе од половина час создава можност за разочарување и незадоволство, сметаат научниците.

Истражувачите Ерик Корти и Џени Гардни вклучиле дури 59 експерти за сексуална терапија, брачни психолози и семејни терапевти во истражувањето, а со помош на нивните одговори дошле до четири клучни временски опсези – од пенетрација до ејакулација.

Од испитаниците било побарано да разгледаат низа различни временски рамки за сексуален однос пред да мора да ги оценат како „адекватен“, „пожелен“, „премногу краток“ или „премногу долг“.

Сексот кој трае од 1 до 2 минути е секако прекраток, 3 до 7 минути – адекватен, 7 до 13 минути – по можност, 15 до 30 минути – предолг, сметаат научниците.

„За жал, денешната популарна култура ги зајакна стереотипите за сексуалната активност“, велат истражувачите.

Значајно е тоа што резултатите од истражувањето ги предизвикаа претходните истражувања кои сугерираа дека многу мажи и жени сакаат сексот да трае 30 минути или подолго. Луѓето, со други зборови, честопати имаат тенденција да поврзуваат подолг секс со подобар секс

„Ова изгледа како ситуација зрела за разочарување и незадоволство“, вели Ерик Корти, вонреден професор по психологија и главен автор на студијата.

„Со оваа анкета се надеваме дека ќе ги отфрлиме таквите фантазии и ќе ги охрабриме мажите и жените со реални податоци за прифатлив сексуален однос, со што ќе ги спречиме сексуалните разочарувања и дисфункции, рече тој.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести