12.8 C
Skopje
петок, април 19, 2024

Eве која е најлоша храна за вашето здравје

Има толку многу задоволства на полиците кои се полни со калории и шеќер, што може да биде тешко да се одолее на овие вкусни искушенија. Но добар дел се лоши намирници за вашето тело, на кои не треба да губите време доколку се обидувате да ослабете.

Значи, ако сакате да изгубите неколку килограми, еве кои намирници треба да ги избегнувате.

Чипс

Чипсот испорачува 500 милиграми натриум, или околу 1/4 лажичка сол, што е околу една третина од вкупните милиграми натриум што Американското здружение за срце вели дека просечниот возрасен човек треба да го насочи за еден ден. Студија покажа дека чипсот додава повеќе килограми во телото на потрошувачот отколку засладените пијалоци, преработеното месо, црвеното месо и другата храна.

Пржено пилешко

Пилешкото се смета за поздраво од црвеното месо бидејќи има помалку заситени масти од говедското и е одличен извор на протеини. Но, премачкано со брашно и пржено на врело масло и хранливите протеини ги претвора во еден од најнездравите оброци.

Кога пржете пилешко на масло, храната апсорбира многу маснотии, што ја зголемува калориската содржина на оброкот. Што е уште полошо, пржењето храна на високи температури во растителни масла (како масло од репка и пченка или масло од семки) создава транс масти, кои се поврзани со зголемен ризик од срцеви заболувања, рак и дебелина.

Заситените масти од пилешкото на кожата го зголемуваат и ЛДЛ (лошиот) холестерол, што придонесува за создавање на блокади во артериите, што ве става на поголем ризик од срцеви заболувања и мозочен удар.

Крофни

Тие се состојат од бело брашно, шеќер, а потоа се пржат во длабоко масло. Тоа значи дека крофните содржат и транс масти, најлошите видови кои го зголемуваат лошиот холестерол и го намалуваат добриот холестерол.

Суво месо

Сувото месо содржи конзерванс наречен натриум нитрат, кој може да предизвика хронично воспаление во артериите, што доведува до атеросклероза, стеснување на артериите.

Помфрит со сирење

Сите го препознаваат помфритот како храна што е лоша за вас, па не е ни чудо што веднаш се влошувате кога ќе го нанесете тој лут, солен сос од сирење. Сосови од сирење може да содржат 430 милиграми натриум, или 19 проценти од вашата дневна препорачана вредност на натриум. Покрај тоа, тие содржат речиси 10 проценти од дневните препорачани масти во само една порција – и тоа е се пред помфрит.

Конзервирана храна

Дури и оние супи од зеленчук може да бидат премногу солени. На пример, би ви било тешко да најдете вкусна супа од грашок со помалку од 500 милиграми натриум по порција. Не е ни чудо што конзервираните супи се на листата на намирници кои се штетни за вашето срце.

Маргарин

Конзумирањето маргарин го зголемува ризикот од коронарна срцева болест бидејќи содржи транс масти. Колку е поцврст маргаринот, толку повеќе транс масти. Путерот често е подобар избор за тост.

Засладени житарки

Признајте: знаете дека добивате нула влакна и многу шеќер од чинија житарки. Затоа се смета за најлош појадок за слабеење. Подобра идеја за појадок би било да додадете малку чоколадно млеко во топлата овесна каша, која е полна со диетални влакна.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести