spot_img
21.8 C
Skopje
четврток, септември 16, 2021
spot_img

Парламентот на Црна Гора ќе го проверува дали претседателот Мило Ѓукановиќ го прекршил Уставот

Во среда, Уставната комисија на Парламентот на Црна Гора ќе го разгледа предлогот за покренување постапка за утврдување дали претседателот Мило Ѓукановиќ го прекршил Уставот.

Иницијатор на дебатата е Клубот на пратеници на Социјалистичката народна партија (СНП), а истата беше поддржана од претставниците на парламентарното мнозинство.

СНП во образложението наведе дека Ѓукановиќ рекол на 28 август во Цетиње дека „не е паметно да се инсистира на устоличување во тој град, но мудро е да се премести од Цетиње и да се направи во еден од многуте храмови во други градови,“.

„Се надевам дека нема да бидам во ситуација да бидам во Цетиње на 5 септември, каде што се жителите на Цетиње и каде Црна Гора е мнозинство, каде што се брани достоинството на државата“, рече тогаш Ѓукановиќ.

СНП смета дека Ѓукановиќ грубо го прекршил членот 14 од Уставот на Црна Гора, кој предвидува дека верските заедници се одвоени од државата, како и дека се еднакви и слободни во извршувањето на верските обреди и верските работи.

„Ѓукановиќ исто така го надмина опсегот на надлежности на претседателот на Црна Гора пропишани со член 95 од Уставот“, велат од партијата. Се проценува дека Ѓукановиќ директно се мешал во работите на една верска заедница, поточно на Митрополијата на Црногорско-Приморската Српска Православна Црква.

„Така, спротивно на Уставот, тој го прекрши принципот на секуларност на Црна Гора, односно принципот на одвојување на верските заедници од државата“, се вели во образложението.

СНП смета дека Ѓукановиќ ги надминал своите уставни овластувања со изјавата „Се надевам дека нема да бидам во ситуација да бидам во Цетиње на 5 септември, каде што се жителите на Цетиње и каде што е мнозинството Црна Гора, каде што се  брани достоинството на државата“.

„Повикувајќи ги противниците на устоличувањето во Црна Гора, тој директно предизвика поделба на граѓаните на оние кои поддржуваат и оние кои не го поддржуваат устоличувањето на митрополитот во Цетиње“, се наведува во образложението на СНП.

Како што се додава, Ѓукановиќ го искористил својот личен пример, спротивно на Уставот, за да ги повика граѓаните да протестираат и да го попречат извршувањето на верските обреди на Српската православна црква.

„Ова е само еден од примерите што ја карактеризираат долгогодишната практика на Ѓукановиќ да се обидува да ги наруши меѓуетничките и меѓуверските односи во државата преку поделба, поттикнување омраза, закани и повици за конфликти“, наведуваат пратениците на СНП.

Објаснувањето потсетува дека Ѓукановиќ учествувал на нерегистрираниот и забранет собир на 5 септември во Цетиње.

„Тој, исто така, го прекрши членот 161 од Кривичниот законик со организирање и повик за спречување на верски обреди, што беше оперативно спроведено од неговиот советник за безбедност Веселин Вељовиќ“, се вели во предлогот на СНП.

Уставот предвидува дека постапката за утврдување дали претседателот на Црна Гора го прекршил Уставот може да ја покрене Собранието, по предлог на најмалку 25 пратеници, пренесува Дан.

Одлуката за постоење или непостоење на кршење на Уставот ја носи Уставниот суд.

„Претседателот на Црна Гора може да биде разрешен од Собранието кога Уставниот суд ќе утврди дека го прекршил Уставот“, се вели во Уставот.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe
spot_img

Најнови Вести