spot_img
25.8 C
Skopje
вторник, јули 20, 2021
spot_img

ЗЕМЈА КАДЕ СЕ РАБОТИ КАКО „ЧАСОВНИК“

Кога некој ќе ја спомене Швајцарија, првата асоцијација на секој од нас е: добар и удобен живот и секако големи плати.

Тоа е вистина. Многу наши сограѓани отидоа таму да ја градат иднината, но некои се вратија. Како и со сè во животот, зависи од тоа колку добро сте се снашле.

Ние веруваме дека знаете дека Швајцарија е земја во која се произведуваат највкусни чоколади и најквалитетни часовници, но сигурно е дека не ги знаете деталите и правилата според кои живеат граѓаните на оваа земја.

 1. Тие се венчаат доцна

Просечната возраст кај мажите е 32, а кај жените 30. Од друга страна, стапката на разводи во Швајцарија е околу 43%, а просечната возраст кога Швајцарките имаат прво дете е 30,4 години, што ги прави најстарите жени во Европа според возраст во која тие раѓаат.

 1. Родителите не смеат да му даваат на детето име какво што сакаат

Во Швајцарија е забрането да се дава име на дете кое може да им наштети на интересите на детето. Ова е правилно на пр. го искористи тоа кога властите и забранија на швајцарската музичарка Кристин Лаутербург да ја нарекува нејзината ќерка „Лексикон“ („предмет“, а не име).

 1. Универзитетот е ефтин

На престижниот универзитет во Женева, школарината е 500 франци по семестар, што значи 1000 франци за една академска година. Овој опсег на цени е претежно на јавните универзитети, но лесно можете да најдете поскапи приватни. Сепак, споредувајќи го со цените во САД, ова е ефтино!

 1. Тие имаат многу езера

Со површина од 580,03 км2 (224 квадратни милји), Женевското езеро е најголемото езеро во Швајцарија. Тоа го делат со Франција (40,47% е на француска територија) каде е познато како Лак Леман. Најголемото езеро во Швајцарија е езерото Нојхател со површина од 218,3 км2 (84 квадратни милји). Во најголем дел, водата е толку чиста што можете да пиете од езерото. Само ако не можете да го видите дното на езерото, се смета за валкано.

 1. Многу оружје, а најниска стапка на криминал

Меѓу индустријализираните земји, Швајцарија има една од највисоките стапки на сопственост на оружје. Сепак, тоа не мора да значи поголем криминал. Швајцарија всушност има една од најниските стапки на криминал од сите индустријализирани земји. Во 2010 година имало само 0,5 убиства со оружје на 100 000 луѓе, во споредба со 5/100 000 во САД.

 1. Најиновативната земја во светот

Во 2018 година, осма година по ред, Швајцарија се најде на првото место како најиновативна земја во светот според Глобалниот индекс на иновации. Особено, економијата на кантонот Вауд претрпе некои големи трансформации. Од земјоделска економија во 1860 година до почетна земја денес, економијата на Вауд сега е една од најголемите и најбрзо растечките во Швајцарија, благодарение на големиот услужен сектор, разновидната база на производство.

 1. Највисок квалитет на живот

Швајцарија можеби има некои од најскапите градови во светот за живеење, но нејзините граѓани добиваат вредност за парите. Според извештајот за социјалниот напредок, државата ги разгледува „медицинските“, „нутриционистичките“ и „пристапот до основните знаења“. Индексот е 88,87 од 100.

 1. Машина за Нобелови награди

Швајцарија е позната не само по своите банки, туку и по тоа што е глобален играч во академската област. Швајцарските универзитети произведоа 113 добитници на Нобелова награда, а повеќето од овие добитници се научници.

 1. Обожават да пијат алкохол

Населението во Швајцарија годишно троши 36 литри вино, 56,5 литри пиво и 8,4 литри чист алкохол. И ова се нови податоци кои покажуваат дека потрошувачката всушност опаднала! Нормално е 20% од Швајцарците да се вклучат во пиење (4-5 пијалоци во седечка положба) најмалку еднаш месечно.

Како резултат, 1.600 смртни случаи поврзани со алкохол се случуваат годишно во Швајцарија. Некои се резултат на алкохолни пијалоци, додека други се предизвикани од долгорочни последици од алкохолизам, како што се проблеми со црниот дроб. Околу 250.000 алкохоличари живеат во Швајцарија – или 3% од населението.

 1. Највисока плата и безбедност на работното место

Како резултат на економската стабилност, возрасните Швајцарци во просек имаат најмногу пари во споредба со просечната сума ширум светот, победувајќи земји како САД, Швајцарија има трета највисока плата и безбедност на работата од сите земји на ОЕЦД. Швајцарските работници заработуваат просечно 57.082 УСД годишно.

 1. „Самоубиствени туристи“

Според швајцарскиот закон, секој што е разумен и кој изразил упорна желба да му стави крај на својот живот на одредено време, може да побара т.н. доброволна помош за смрт или AVD. Сепак, луѓето мораат да извршат самоубиство со свои раце, на пример, самостојно да земаат лекови.

Ова доведе до прилив на луѓе наречени „самоубиствени туристи“ кои доаѓаат во Швајцарија, главно во кантонот Цирих, со единствена цел да извршат самоубиство.

Вкупно 956 (539 жени и 426 мажи) ги користеле овие услуги во 2015 година, според официјалните податоци, во споредба со 187 во 2003 година. Постои постојан нагорен тренд, иако потпомогнатите самоубиства сѐ уште се само мал дел од сите смртни случаи во Швајцарија. Вкупните трошоци, според тоа се 7.500 франци без погребални и административни услуги и 10.500 франци со тие услуги – и се плаќаат однапред.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe
spot_img

Најнови Вести