spot_img
23.8 C
Skopje
сабота, јули 17, 2021
spot_img

Еве колку е безбедно Црногорското море за капење

Резултатите од анализата за квалитетот на морската вода за 110 локации, што ја спроведе Институтот за морска биологија на Црна Гора во периодот од 6 до 9 јули годинава, покажаа дека на 71,8 проценти од локациите, морската вода била од одличен квалитет на капење.

На 12,7 проценти од локациите, морската вода била добра, 13,6 проценти од локациите беа задоволителни, додека на 1,8 проценти од локациите водата беше со лош квалитет, објави Институтот.

Лош квалитет на водата е регистриран на плажите во Котор „Беново 01“ и „Шута плажа 01“, па затоа црвеното знаме беше прикажано како симбол на забраната за капење.

„Резултатите покажуваат дека морската вода на повеќето црногорски плажи е санитарна и безбедна за пливање и рекреација“- изјави Институтот.

Програмата за следење на санитарниот квалитет на морската вода во општина Улцињ се спроведува на вкупно 18 локации, од кои на 13 локации водата беше со одличен квалитет, на четири добри и на една со задоволителен квалитет.

„Од вкупно 15 локации во општина Бар, девет од нив беа со одличен квалитет, три со добар квалитет и три со задоволителен квалитет. Кога станува збор за општина Будва, Програмата се спроведува на 32 локации, а при ова мерење, 27 води беа со одличен квалитет, една со квалитетни и четири со задоволителен квалитет “- се наведува во анализата.

Во заливот Котор, во општината Херцег Нови, земена е мостра од вода на вкупно 21 локација, од кои 17 беа со одличен квалитет, две со добар и две со задоволителен квалитет.

„Во општина Тиват, Програмата опфати девет локации, од кои пет води беа со одличен квалитет, две беа квалитетни, а преостанатите две беа со задоволителен квалитет. Во општина Котор, од вкупно 15 локации, водата беше со одличен квалитет на осум од нив, добра на две, и задоволителна на три локации, додека на локациите „Беново 01“ и „Жолта плажа 01 ″ водата беше со слаб квалитет “ – рекоа од Институтот.

На местата за капење во рамките на овие локации „Беново 01“ и „Шута плажа 01“, беше истакнато црвено знаме како симбол на забраната за капење на нив, додека Републичкиот инспектор за вода издаде Решение за забрана за капење до морската вода кај овие локациите се добри и безбедни за пливање.

„Институтот за биологија мора да продолжи со земање примероци од морска вода од овие локации, а јавноста ќе ја информираме за добиените резултати подоцна“, се наведува во соопштението.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe
spot_img

Најнови Вести