spot_img
21.8 C
Skopje
среда, јуни 9, 2021
spot_img

Антарктикот бил првпат откриен од овој народ

Археолозите и историчарите веќе долго време веруваат дека Антарктикот за првпат „го видела“ руска експедиција во 1820 година и дека американски истражувач првпат стапнал на него во 1821 година.

Сепак, сега, експертите од Нов Зеланд велат дека домородците на Нов Зеланд – Маорите – први го посетиле јужниот леден континент.

Експертски тим на чело со биологот Присила Веи од Центарот за истражување Манаки Венуа Ландкер ја проучувал историјата на усната шуплина, како и таканаречената „сива литература“ – истражување, извештаи, техничка документација и друг материјал објавен од организации надвор од стандардните академски или трговски канали за објавување.

  • Откривме дека врската со Антарктикот и нејзините води постоела уште пред традиционалното патување, рече Веи.

Експертите добија податоци за патување од 7 век, на кое полинезискиот началник Хуи Те Ренгиора тргнал со неговиот екипаж. Тие беа првите луѓе што ги видоа водите на Антарктикот, илјадници години пред руската експедиција и многу пред Полинезијците да мигрираат на Нов Зеланд.

  • Според некои приказни, Хуи Те Рангиора и неговиот екипаж продолжиле понатаму на југ. Далеку на југ. Тие беа најверојатно првите луѓе што го видоа Антарктикот, додаде Веи, истакнувајќи дека патувањето на поглаварот било дел од историјата на народот Нагати Рару, а оваа авантура се појавува во неколку релјефи.

Откритието, според „Science Alert“, не претставува големо изненадување за Маорите кои со генерации ги раскажуваат овие приказни, но академските кругови дури сега дознаваат за нив.

  • Наративите за недоволно застапени групи и нивните контакти со Антарктикот се слабо документирани и препознаени во истражувачката литература, и овој труд е обид малку да се пополни таа празнина, рече тимот во студијата.

Хуи Те Рангиора не беше единствениот Маор кој патувал на Антарктикот. Те Ату бил првиот Маор и првиот Новозеланѓанец што го видел брегот на Антарктикот во 1974 година, како дел од американска експедиција.

Маорите исто така учествувале во истражувањето на Антарктикот кон крајот на 19 и почетокот на 20 век, помагајќи им на Европејците со своите вештини на море, и тие сè уште работат на Антарктикот и денес, иако нивните заслуги не се доволно признати.

Читај Следно

10,365FansLike
2,319SubscribersSubscribe
spot_img

Најнови Вести