spot_img
19.8 C
Skopje
петок, мај 21, 2021
spot_img

ЕУ ГИ ОТВАРА ГРАНИЦИТЕ ОД 1 ЈУНИ

Европскиот парламент и Советот на ЕУ постигнаа договор за воведување дигитални сертификати за граѓаните на ЕУ, што треба да го олесни патувањето во земјите на Унијата од јуни.

Договорот беше постигнат по четири рунди преговори помеѓу Европскиот парламент и земјите-членки, врз основа на предлогот на Европската комисија за воведување дигитални сертификати кои „ќе ги отворат границите“, да бидат признати од сите земји-членки и да се однесуваат на информации за вакцинација, поседување антитела или негативен тест за PCR.

Во Брисел тие наведуваат дека денешниот договор го отвори патот „заедничките европски дигитални сертификати да бидат подготвени од јуни, како од аспект на правни, така и од технички услови“.

Европскиот парламент наведува дека со прифаќање на сертификатот, земјите-членки на ЕУ се обврзале да се воздржат од воведување дополнителни ограничувања на патувањето, како што се дополнителни тестови или карантин, освен ако не се потребни за заштита на јавното здравје.

Европската комисија вети дека ќе мобилизира 100 милиони евра во рамките на Механизмот за поддршка на итни случаи за поддршка на достапноста на достапни тестови.

Дигитален зелен сертификат, понекогаш неофицијално нареуван COVID пасош, ќе овозможи да се провери и утврди каде било во ЕУ, со читање на QR-кодот, дека носителот на сертификатот не е заразен.

Постојат три начини на кои ова може да се утврди
Сертификатот, значи, ќе содржи или информации дека лицето е вакцинирано против COVID-19; или дека тоа се здобила со COVID-19 доволно неодамна за да се смета за заштитено со антитела; или доколку тој не бил вакциниран ниту имал антитела по закрепнувањето од болеста има нов негативен резултат на PCR тест.

Со таков сертификат, едно лице ќе може да ги премине границите меѓу земјите-членки на Европската унија без да подлежи на ограничувачки мерки што беа правило досега, како што се задолжително тестирање или самоизолација при пристигнување до дестинацијата.

Луѓето кои немаат таков сертификат ќе можат да патуваат, но исто така очекуваат и поограничувачки мерки како што се задолжително тестирање или самоизолација, од кои сопствениците на сертификатите ќе бидат поштедени.

  • Уверението нема да биде предуслов за остварување на правото на слободно движење и нема да се смета за патна исправа – беше истакнато во соопштението на Европскиот парламент.

Во тек е и предлог за усогласување на дигиталните зелени сертификати со сертификати од трети земји, а Советот на ЕУ ги повика земјите-членки во меѓувреме да ги признаваат сертификатите за вакцинација издадени од трети земји.

Читај Следно

10,363FansLike
2,319SubscribersSubscribe
spot_img

Најнови Вести