Ако сте љубител на пиво и ако повремено уживате во него премногу, треба да ги знаете овие седум работи.
- Неколку минути по пиење
По консумирањето, алкохолот патува низ телото до стомакот каде што се апсорбира во крвотокот и стигнува до мозокот и мускулите.
- По 10 минути
По 10 минути, телото го препознава алкохолот како отров и не сака да го депонира, се обидува да го разгради и да се ослободи од него што е можно поскоро.
- После 15 минути
Стомакот почнува да го распаѓа алкохолот за да го отстрани од телото и со тоа започнува да произведува ензим наречен алкохолна дехидрогеназа кој го претвора алкохолот во други хемиски соединенија. Оваа конверзија исто така вклучува и ацеталдехид, високо токсично соединение што предизвикува мамурлак.
Алкохолот се претвора во оцетна киселина и вода, и понатамошно распаѓање во масни киселини и вода, кои се прифатливи за организмот, а тоа не отрезнува.
Ако пиеме повеќе отколку што може да се справи со црниот дроб, стануваме пијани.
- По 20 минути
По 20 минути, почнуваме да ги чувствуваме општите симптоми на алкохол, главата е лесна и сме преплавени од среќа.
- По 45 до 90 минути
По 45 до 90 минути, дејството на алкохолот е на својот врв.
- По 60 минути
По 60 минути, треба да одиме во тоалет, бубрезите го насочуваат пијалокот директно во мочниот меур, па затоа мора почесто да уринираме и затоа да се дехидрираме.
Ако престанеме да пиеме ќе се чувствуваме поспани или уморни, а ако спиеме пијани тоа е лошо за нас бидејќи телото е дехидрирано.
- По 12 до 24 часа
По 12 до 24 часа, кога ќе се разбудиме, веројатно ќе почувствуваме симптоми на мамурлак: главоболка, вртоглавица, жед, бледило и треперење и симптоми предизвикани од дехидратација. Причината е што нашето тело сè уште се бори со алкохолот што е во нашето тело.