4.8 C
Skopje
среда, април 3, 2024

Во Европа трошат помалку и штедат повеќе за време на пандемијата на коронавирусот

Во Европа трошат помалку и штедат повеќе за време на пандемијата на коронавирусот, покажува студијата на Deposit Solutions, финансиска фирма со седиште во Хамбург.

Лани на тековните и штедните сметки во еврозоната пристигнало салдо од 585 милијарди евра, се вели во анализата на компанијата.

Обемот на заштеди во еврозоната се зголеми за 48 проценти во споредба со 2019 година, кога изнесуваше 395 милијарди евра. Од таа сума, дури 150 милијарди евра им припаѓаат на германските штедачи, покажува истражувањето во кое е нагласено дека има трајно ниски каматни стапки на банкарските депозити.

Во Германија, заштедите се зголемија за 37 проценти од претходната година, повеќе отколку во Италија (32 проценти), но помалку отколку во Франција (72 проценти) и Шпанија (38 проценти).

Во Велика Британија, која беше анализирана одделно од еврозоната, заштедите пораснаа за 170 проценти.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести