Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

Тогаш важеле други критериуми – Вака изгледале МИС СРБИЈА И ХРВАТСКА ПРЕД 90 години

Фотографијата на Мис на Србија и Мис на Хрватска е направена во првите децении на 20 век, a bеше прикажанa во Белград како дел од патувачката изложба „Градови во движење – пост-османлиско наследство“ од проф. Д-р Наташа Мишковиќ, но вниманието на јавноста го привлече дури кога се појави на социјалните мрежи

Девојките се облечени во народна носија и се далеку од  изгледот според облеката на денешните. Сепак, повеќето од оние кои ја коментираа фотографијата изјавија дека поимот женственост воопшто не се променил од тогаш.

Идејата на изложбата е да се следи развојот на државите што се појавија на остатоците од Отоманската империја преку фото-материјал земен од југословенски и турски дневни весници од дваесеттите и триесеттите години на минатиот век, пренесува Historical Entertainer.

Оваа фотографија беше само една од оние на кои авторот на изложбата им го претстави секојдневниот живот на луѓето од Белград, Сараево, Истанбул и Анкара во првите децении на 20 век преку леќите на фоторепортерот.

најчитани вести

Забава

Не велат залудно – пазете што сакате, можеби ќе се оствари. Во случај на една девојка, не само што ѝ се оствари нејзината најголема...

Забава

Пејачката Светлана Цеца Ражнатовиќ за време на гостувањето во една ТВ – емисија изјави дека во овој момент би се омажила само за рускиот...

Забава

Српската пејачка Јелена Карлеуша многумина ценејќи по тоа што ја гледаат по ТВ екраните, ја доживуваат како многу арогантна и сурова личност, но оние кои приватно...

Свет

Постојано читаме за спортисти кои заработиле милиони за време на кариерата а потоа, заради коцкарски долгови, погрешен избор на жени, претерано трошење, алкохол и...