Connect with us

Hi, what are you looking for?

Забава

За среќа во љубовта вечер треба да облечете ЦРВЕНИ ГАЌИЧКИ

Луѓето веруваат дека одредено однесување може да им донесе среќа или несреќа во следната година.Ова се некои од најчестите обичаи:

Црвени гакички за љубов

Покрај огнометот, забавата и танцувањето, се верува дека црвената долна облека ќе донесе љубов во новата година. Оваа традиција е врзана за верувањата од стариот век, кога не било дозволено носењето на црвена облека. Тогаш, таа се поврзувала со крвта, ѓаволот и вештиците. Но, многу луѓе копнееле да носат ваква облека бидејќи верувале дека таа е симбол на животот и новата енергија. 

Некои од другите обичаи се следните:

  • Во новата година, не треба да се влегува со долговi, бидејќи тоа ќе ве следи во текот на целата година.
  • Не смеете ништо да изнезесете од домот, ниту пак да ги истресете трошките од столот.
  • Новата година треба да се дочека со многу врева, бидејќи така се бркаат злите духови.
  • Новата година треба да ви ја честита личност од спротивниот пол прво, поради среќа во љубовта.
  • Ако сакате среќа во новата година, првиот гостин во домот треба да биде темнокоса и висока машка личност која ќе донесе подарок. 

најчитани вести

Х-Фајлс

„Кафето е култура и традиција. Навредите и лутењето се знак на некултура и слабост, а зависта го јаде човекот од внатре“. Вака директорот на...

Македонија

ВМРО-ДПМНЕ има сериозен проблем кога во ситуација на општа разочараност од работењето на владата, не може да направи двоцифрена предност пред СДСМ.Наместо огромна разлика...

Македонија

Првите луѓе на Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски се залагаат за реформи во образовниот систем, но преку враќање назад 1200 години.Имено, директорот на проопозициската...

Свет

Никола Тесла е еден од најголемите генијални умови во историјата на човештвото. Според многумина тој „го измисли 20“ век, а неговото место во историјата...