Житото е незаобиколно на слави и Задушници, од иста причина – се вари во спомен на мртви претци.
Еве како правилно се слави слава, спрема традиција и обичаи: Да не навлечете грев на домот и домашните.
Но грешка која најчесто се прави поради недостаток на време е што веднаш се вари, сепак мора предходно да се потопи во вода и преку ноќ да отстои.
Причината за тоа не е поради омекнување на зрната, туку затоа што житарката содржи одредена супстанца која се неутрализира со потопување и стоење преку ноќ. Доколку пченицата не се потопи и отстои преку ноќ туку се конзумира сварена пред да искисне – може да има негативно дејство на организмот, бидејќи во себе ги апсорбира битните состојки и ги исфрла од телото, наместо да се апсорбираат и да ги нахранат келиите.
Житото е здраво за дишните органи, особено за време на респираторни инфекции, а обогатена со мед, мелени ореви, какао и цимет претставуваат витаминско-минерална бомба која длабински го закрепнува организмот.
Житото може да се конзумира преку цела година, бидејќи е посна намирница.
Житото исто така е намирница која симболизира човек и прави добро во секој поглед, често се поменува и во Јевангелието.
Житото се вари во спомен на оние кои ни ја оставаат славата, бидејќи тие се положени како зрна во земја, “зрна“ кои го чекаат своето воскрснување.