Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

“500 години ТУРСКО” – ова е мапата

Териториите на јужнословенските држави не така преку ноќ паднале под власта на Османското царство. Заради постепеното освојување и статусот на освоените територии, како и губењето на власта врз нив покажува дека познатата изрека „500 години под турско“ не може да се користи и е најприменлива само за јужниот дел.

Имено, оваа мапа покажува дека Словенија и добар дел од Хрватска и воопшто не биле под Османлиите, додека останатиот дел од Хрватска бил до 200 години окупиран, како и Војводина која била под Австро-Унарија во поголемиот дел од тие „500 години%.

Поголемиот дел на Србија бил под османлиска власт до околу 300 години, додека БиХ околу 400.

Од мапата може да се види дека „500 години турско“ важи единствено за Македонија која била под османлиска власт 518 години.

најчитани вести

Македонија

Еден од самопрогласените лидери на антинато и анти ЕУ движењата во Македонија, Љупчо Палевски, на социјалните мрежи излезе со поддршка на операцијата за напад...

Македонија

После подолг период американската амбасадорка Кејт Мари Брнс се појави со интервју во македонските медиуми и тоа токму на Телевизија Телма, која минативе неколку...

Свет

Шејн Волтерс од Барнли ќе ги помине следните две години во затвор за сексуално злоставување на невини кокошки. Волтерс, инаку работник во супермаркет, доби...

Македонија

Откако гласноговорникот на антинато движењето во Македонија и еден од фронтмените на “Бојкотирам”, Љупчо Палевски повика војната на Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски да...