11 C
Skopje
сабота, април 10, 2021
spot_img

ХУБОЛ со драматично соопштение

Хрватското здружение на болнички лекари (ХУБОЛ) во понеделникот вечерта издаде соопштение во кое ја дијагностицира состојбата на здравствениот систем.

Тие тврдат дека системот за следење на контактите и утврдување на епидемиолошки мерки кои го контролираат ширењето на епидемијата, се распаднал, а тестирањето достигнало максимум од човечки и технички можности, пренесува Јутарњи лист.

Во соопштението, исто така, се вели дека Министерството за здравство, одлуките за респираторите и сместување на пациентите во спортските сали ги остава на работниците на терен, кои, односно со воен речник „генералите им ги препуштаат одлуките на војниците“.

ХУБОЛ обезбедува и терапија за овие дијагнози.

„Бидејќи немавме задолжителен или изборен предмет на Медицинскиот факултет, за политичка коректност и замаглување на реалноста, бидејќи не сме политичари кои ја усовршиле оваа вештина во политичките школи и партиските ходници, се обраќаме до хрватската јавност, Националниот штаб, Министерството за здравство, оние кои со своето (не)одлучување) во наредните недели имаат одговорност дали ќе имате кревети и раце кои знаат што прават во болниците, за третман на срцев удар, хернија или КОВИД-19 “, се наведува на почетокот на соопштението и се додава:

„Затоа, врз основа на јавно достапни факти, ние ја дијагностицираме моменталната состојба на здравствениот систем и предлагаме терапија.

Дијагнозата е „Царот е гол“

• Распаднат е системот за следење на контактите и утврдување на епидемиолошки мерки кои контролираат ширење на епидемијата. Факт е дека голем број пациенти не доаѓаат од самоизолација, пациентите сами ги информираат своите блиски контакти и тие самите ги информираат своите лекари. Исто така, нема систематска проверка на спроведувањето на изолацијата и самоизолацијата. Последицата на тоа е слободно ширење на вирусот кај популацијата.

• Системот за тестирање го достигна максимумот на човечките и техничките можности. Факт е дека граѓаните закажуваат тестирање со задоцнување од неколку дена, а резултатите се чекаат до 5 дена. Причината за тоа е фактот дека на почетокот не беше обезбедена и организирана широка мрежа на тестирање низ цела Република Хрватска, бидејќи центарот на моќта на почетокот на епидемијата го држеше членка на стожерот која нема право на тоа според Правилникот за специјалистички компетенции.

• Болничките установи каде се лекуваат пациенти се пред исполнување на своите капацитети. Факт е дека пациентите од ЖБ Чаковец ги преместуваат во КБ Дубрава во Загреб, пациентите од ОБ Вараждин наскоро ќе бидат сместени во шатори пред болницата, се отвораат нови одделенија и оддели за интензивна нега во болниците каде леглата се едни покрај други и пациентите се изложени на ризик од секундарни инфекции предизвикани од бактерии отпорни на повеќе лекови. Единствената  КОВИД болница во Загреб деновиве е полна  83%, а според директорот, со ова темпо таа ќе се наполни за две недели.

• Не постојат напишани критериуми на Министерството за здравство според кои пациентите ќе бидат ставени на респиратор и кога ако нема повеќе персонал или апарати. Исто така, не постојат јасни клинички критериуми за пациентите со кои пациентите ќе бидат префрлени во спортските сали. Министерството сето тоа го остава на работниците на терен сами да одлучат. Со воен речник, генералите одлуките им ги препуштија на војниците.

Предложена терапија

• Единствениот начин да се спречи колапс на болничкиот систем кој нема да може повеќе да се грижи за не-КОВИД и КОВИД пациенти е да се намали приливот на пациенти со КОВИД. Не само да се намали растот на истата бројка. Континуирано ист раст доведува до исто сценарио. Секојдневниот висок прилив на новозаболени пациенти ќе ги наполни болниците за две недели. Мерките треба да се донесат веднаш.

• Комуницирајте јасно со граѓаните за состојбата на епидемијата. Смирувачките пораки дека системот е далеку од колапс, едноставно не се точни. Повеќето директори на здравствените установи се продолжена рака на политиката што ги поставува, затоа разговарајте со здравствените работници кои работат во КОВИД одделенијата. Не е доволна само едукацијата на граѓаните за тоа како да спроведуваат мерките, која што се сведува на пораки „да бидеме одговорни“ во горниот десен агол на телевизорот и повторувањето на „држете се до мерките“.

• Епидемии се контролираат со епидемиолошки мерки. Ниту еден политичар нема да го стори тоа наместо епидемиолог. Вклучете експерти кои се занимаваат со епидемиологија на заразни болести и слушајте ги. Без политички корекции на нивните мислења. Тие јасно велат дека основната мерка, заедно со хигиената на рацете, правилното носење маски и вентилацијата на просториите, е растојанието на луѓето. Сите активности во кои се јавува инфекција поради близок контакт и кои не се потребни, се одложуваат или пренесуваат на интернет платформи. Веднаш. Не по „размислување за мерките“. Поставете приоритети. Тоа го прават одговорните лидери. Во моментов, приоритет е место во болница, бидејќи ги има се помалку секој ден.

• Преземете одговорност. Не е политиканство да се кажува вистината. Тој збор го користи слабиот во отсуство на аргументи. Покажете храброст. Престанете да ја користите вашата политика за да ја потиснете епидемијата. Тоа не помага како што можете да видите, и вие, а и ние граѓаните.

Вирусот се шири слободно. Кажете ја правилната дијагноза и извршете прецизна и ефикасна терапија што е можно поскоро. Се помалку има кревети во болниците за сите болести и помалку раце кои знаат да работат околу тие кревети“, стои во соопштението на ХУБОЛ.

Читај Следно

10,342FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести