Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

Нова студија докажа дека оние кои имаат поголеми бутови и колкови живеат многу подолго,а еве ја причината зашто !

Вишокот маснотии околу половината е поврзан со поголем ризик од рана смрт, но новото истражување покажа дека поголемите колкови и бутови можат да го намалат тој ризик.

Мерењето на таканаречената „централна маст“ и користењето со индекс на телесна маса (БМИ) може да помогне да се утврди ризикот од предвремена смрт, велат научниците. Тие исто така велат дека досега сработената работа во оваа област, која ја истражуваше врската помеѓу обемот на половината и вкупниот ризик од смртност, донесе „неконзистентни резултати“ и дека нивната работа е најобемна досега.

Докажано е дека луѓето треба да се фокусираат на половината, не само на БМИ или тежина. Најновите откритија од меѓународен тим на истражувачи се засноваат на резултатите од 72 студии, вклучени над повеќе од 2,5 милиони луѓе, следени помеѓу три и 24 години. Секоја студија покажа најмалку три ризици од мерка на „централна дебелина“, вклучувајќи обем на струкот, обем на колк, обем на бутот, т.е. однос на половината-колкот, односот на половината и висината и односот на половината на бутот.

Имаше и индекс на телесни масти, што според истражувањата е мерка за вкупната телесна маса составена само од масното ткиво. Авторот на студијата, Таузеф Ахмад Кан, од Одделот за нутриционистички науки на Универзитетот во Торонто, рече дека маснотиите во стомакот можат да бидат попроблематични од другите делови на телото.

најчитани вести

Свет

Пред малку нападнат Израел со 5 ракети од терористи од појасот Газа. 2 ракети го погодија Ашкелон, 1 кон Ашдод и 2 кон Тел...

Забава

Кралица на народна музика Лепа Лукиќ одлучила да напише тестамент и целата своја заштеда и имот да ја препише на својот внук Радисав. Сепак има...

Забава

Радмила Манојловиќ се појави на едно случување каде што се сретна со својата колешка Јелена Карлеуша и тој момент го овековечки со  заедничка фотографија....

Балкан

За Јосип Броз беа напишани многу песни, а една од најпознатите „Druže Tito ljubičice bela“, ја чинеше младата новинарка Жена Лебл две и пол години затвор...