6 C
Skopje
четврток, април 15, 2021
spot_img

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Еве од каде доаѓа сигнал од вселената

За прв пат, научниците успеаја да го откријат изворот на необична, моќна експлозија на радио бранови, што се нарекува брз излив на радио бранови (FRB), што реши една од најголемите космички мистерии.

FRB се неверојатно моќни рафални бранови кои главно доаѓаат од далечните галаксии. Од првото откритие во 2007 година, презентирани се многу објаснувања за нив.

Сепак, бидејќи тие претежно доаѓаат од големи растојанија, никогаш немало доволно докази за да се открие што точно ги создава. Некои се пронајдени во нивните галаксии домаќини, но нивниот специфичен извор никогаш не бил утврден.

Првиот сигнал од нашата галаксија

Во април, астрономите го најдоа првиот FRB што пристигна од нашата галаксија, дозволувајќи им подобро да го истражат.

Неколку тимови астрономи ја испитале областа од каде потекнува и откриле дека потекнува од магнетар наречен SGR 1935 + 2154. Иако магнетарите биле главните кандидати за толкување на формирањето на FRB, ова е првиот јасен доказ дека тие можат да генерираат радио бранови на доволно високо ниво енергија потребна за такви сигнали.

Овој излив, познат како FRB 200428 година, е оддалечен околу 30.000 светлосни години, додека другите што ги откривме се оддалечени милиони до милијарди светлосни години.

Поради таквата близина, се забележува како исклучително светло.

  • Многу е посветол од кој било друг радио објект во вселената, рече Бинг Занг од Универзитетот во Невада во Лас Вегас, еден од истражувачите кој помогна да се поврзе FRB со магнетарот.

FRB имаше околу трипати поголема енергија што ја емитираше нашето Сонце секоја секунда и беше многу посветла од кој било магнетарски радио бран некогаш снимен, иако не испушти толку енергија колку што било претходно снимено што пристигнало надвор од нашата галаксија.

Ова може да значи дека другите FRB што ги видовме се произведени од поактивни магнети кои можат да испуштаат помоќни експлозии.

  • Ако сите FRB се направени од магнети, тие не можат да бидат бавни, стари вакви магнети“, вели Занг. „Некои треба да бидат млади, што значи дека нивната возраст се мери во децении или векови, наместо во илјадници години.

Можно е да постојат различни извори на FRB

Но, научниците веруваат дека е исто така можно сите FRB да не доаѓаат од магнети. Имено, имаше навестувања дека постојат различни видови на FRB. Некои како да се повторуваат, да експлодираат одново и одново, додека други знаат да експлодираат само еднаш.

Покрај тоа, се чини дека неколку FRB што се испраќаат до нивните галаксии домаќини се формираат во различни средини.

Значи, овој тресок нема да ни дозволи да одговориме на прашањето дали има многу видови тела што создаваат FRB, но сепак може да ни помогне јасно да разбереме барем еден од неговите типови.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести