Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

АРМИЈА КОЈА ЈА ЧУВА ПЛАНЕТАТА: Јато од 10.000 патки наместо пестициди, тие ќе ги потаманат сите штеточини (видео)

После жетва на ориз во овој дел на централен Тајланд, јато од 10.000 патки се пуштаат од фармите и инстиктивно одат кон полињата како би се најале со штеточини како што се полжавите кои се кријат во нив. Ваквиот начин на одгледување патки во подрачја каде што се сади ориз е долга традиција. Тајланците ова го викаат “полси јуриш на патки“.

После слободното движење низ полињата кое трае околу пет месеци, се враќаат на фарма каде што во следните неолку години ќе несат јајца.

“Ќарот од ваквото одгледување на патки е во тоа што се намалени трошоците за исхрана на патки“, рекол Апиват Чалермклин (34), одгледувач, кој работата ја наследил од својот татко.

“Истовремено, одгледувачите на ориз немаат трошоци за хемикалии и пестициди, но природата сама си ја завршува работата“, додал.

Но тоа не е крај од користа на патките. Натопените оризови полиња стануваат добро утабанети од ова стапедо, со што полесно се ораат, но и наѓубрени за време на гозбата на патките. Многуте штеточини како што се инсекти и полжави патките со сласт ги потамануваат за една недела на површина од околу 676 хектари.

Овој едноставен и природен начин кои ги соединува инересите на одгледувачите на живина со одгледување на ориз, а во ова подрачје е традиција, може да служи како одличен пример за фармерите кои сакаат да се свртат кон природен и здрав начин на произвотство.

најчитани вести

Македонија

Медиа.мк ексклузивно дознава дека во тек е голема полициска акција во која се апсат дилери и насилници во Кавадарци, запленета е одредена количина на...

Свет

Корона вирусот може да предизвика намалување на когнитивните функции на мозокот, се наведува во новата студија која ја цитира „Тајмс“. Конкретно пациентите кои се...

Македонија

Во своето гостување во телевизија Стар, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски не сакаше многу да го коментира градоначалникот на Кавадарци, Митко Јанчев кој го...

Македонија

ИТНО! ИТНО! ИТНО! Потребна е донација од крвна плазма од пациент со крвна група НУЛТА НЕГАТИВ кој веќе го прележал COVID-19! Донацијата е потребна...