Connect with us

Hi, what are you looking for?

Забава

ТЕЛЕПАТИЈА: Мистика од прачовекот. Дали ја имаат многумина, помалку или повеќе

Врз основа на некои истражувања, откриени се 12 познати факти за телепатија. Да ве потсетиме, телепатија значи претежно спонтано пренесување на мислите и чувствата од една до друга личност. Ви ги претставуваме сумираните факти, од кои некои веројатно се помалку познати на читателите …

Адренергија

Тие велат дека најдобро време за силна телепатија е состојба на стрес. Хормоните адреналин и норадреналин, кои ја забрзуваат работата на срцето и го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, телото ги излачува во големи количини во време на криза. Резултатите од експериментите ни кажуваат дека во овие услови, познати како адренергичност, телепатските сигнали се најживописно пренесени, па оттука и т.н. „Кризни духови“ (објаснето подолу).

Животиска телепатија

Нешто за кое се смета дека е телепатија постои во различни области на животинското царство. Ако, на пример, волче случајно се одвои од пактот, неговата мајка ја крева главата високо и внимателно гледа во правец на непослушните потомци. Волчето, иако нема визуелен контакт со неа, ќе застане нагло, ќе се поколеба и брз ќе се врати кон неа. Во случајот на мравкито, можно е телепатијата да игра улога во колективната свест за опасноста. Набљудувајќи ги жетварите и слични видови, биолозите дошле до заклучок дека тие имаат систем за комуникација кој е независен од вообичаените сензорни канали.

Погаѓање на карти

Традиционалниот начин за тестирање на телепатска моќ е лицето да претпостави која картичка ја имате. Првите експерименти со симболи карти беа извршени на универзитетот Дјук, Северна Каролина. Шпилот со 25 картички, во која се користат пет симболи (sвезда, крст, квадрат, кружни и брановидни линии), стана стандарден реквизит за тестовите на ESP (тестови за тестирање на вонредно чувствителни способности, вклучително и телепатија) уште од 1930 година.

Проблемот со овој вид тестирање е што не го одразува т.н. емотивниот аспект на природата на телепатија. Веќе е посочено дека спонтаната телепатија се јавува најприродно во моменти на криза. Како и стерилните лабораториски услови, употребата на неутрални графикони не е идеална за проучување на феномен за кој се претпоставува дека е спонтан и природен.

„Кризни духови“

Најдраматичното телепатско искуство е т.н. кризни духови, кога некое лице под голем стрес, во голема криза, испушта живописен сигнал. На првите сериозни експерименти од областа на психичкото истражување, во 1880 година, било заклучено дека повеќето од таканаречените духови се, всушност, фантазми на живите, односно апарации. Викторијанците, основачи на ова истражување, беа особено импресионирани од бројните случаи на апепации на лица за кои се покажа дека доживуваат голема болка или смрт скоро во исто време кога беа видени на овој начин.

За време на Првата и Втората светска војна, имало огромен број вакви „кризни духови“, кога војниците масовно умреле на далечните борбени полиња. Еве една типична приказна: „За време на последната војна, мојот сопруг беше испратен во војска во декември 1941 година. Потоа исплови преку морето. Една вечер додека лежев будна, се слушна тропање на прозорецот.

Слушнав дека некој го стави клучот во влезната врата, а потоа го видов сопругот како стои покрај мене и ме гледаше. Ме бакна по образот, ми ја стегна раката и исчезна. На крајот на 1945 година, дознав дека мојот сопруг починал во воен логор на Далечниот исток, баш во моментот кога ме повика, т.е. во април 1942 година “.

Сепак, ваквите случаи често се феномен на астрална проекција, кога човек кој се наоѓа во критичен момент го одделува својот астрален двојник и посетува некого. Сепак, се претпоставува дека умирањето или повредениот може телепатично да испрати цел мисловно – енергетски пакет – во форма на жива слика па дури и филм.

Ефекти на неправилно утврдување на картата

Во овој чуден феномен, приемникот (рецепторот) во погодување картичка или некој сличен експеримент, не ја погоди дадената картичка, туку има тенденција да ја избере картичката што беше веднаш пред или после неа. Истражувачите прв пат го забележале овој ефект додека преиспитувале многу лоши резултати постигнати во претпоставките за картич, во 1939 година.

Телепатијата преку соништата

Соништата се богат извор на психички искуства. За време на спиењето, бучавата од надворешниот свет е значително намалена, што им дава поголем работен простор на суптилните психички сетила. Ова може да ги објасни не само телепатската комуникација примена во сон, туку и многу докажани случаи на предвидување кај луѓе кои немаат психички моќи. Резултатите добиени во 1960-тите и 1970-тите беа значајни според сите стандарди. Повеќето од ова истражување (во Мамонидскиот медицински центар во Њу Јорк) се фокусираа на можноста да се погодат „целни“ слики во сон.

Експериментот помина вака: на сонувачот ментално му беше предложена слика, а потоа во одредена поволна фаза на спиење ќе го разбудат и ќе го прашаа дали е особено опседнат со слика за време на спиењето. Резултатите постигнати од страна на одредени лица обезбедија непобитен доказ дека постои телепатија преку соништата.

Состојбата на Ганцфелд

Одамна е познато дека постои врска помеѓу ЕСП и променетите состојби на свеста, особено будната, но опуштена „алфа“ состојба која се постигнува со одредени медитации. Во т.н. ganсfeld состојба (ganсfeld – на германски: цело поле) нормалните сензорни импулси кои ја бомбардираат свеста, се потиснуваат колку што е можно. Лицето останува на удобен кревет, и слуша т.н. „Бел шум“ низ слушалките, а нејзините очи се прекриени со половина топчиња од пинг-понг, на кои е насочено црвено светло, така што лицето гледа само розова дифузна светлина.

Оваа техника се вели дека спречува деконцентрирачки сигнали да дозволат свеста да се фокусира на суптилни, психички фреквенции, што изгледа реално и се случува. Некои познати истражувачи покажаа во експериментални услови дека кога примателот е во оваа состојба, телепатската комуникација е значително подобрена.

Процента на погодување

Не баш научен термин што се користи за да се опише успехот при примање пораки во телепатски експеримент е погодок. Во процесот на погодување карти, на пример, примателот може да погоди девет од 25, што е за четири повеќе од просечнитеет од 25. Ако, од друга страна, пораката е потешка да се дефинира – како што е пренесување на слика или техника на далечинско гледање, може да биде тешко да се каже. што претставува вистински погодок. Да, да речеме, мостот кај една личност може да биде виножито кај друга.

Веројатност и случајност

Во телепатија, како и во сите области на парапсихолошкото истражување, тешкотијата лежи во одредувањето во кој момент просечните резултати стануваат статистички значајни. На пример, во претпоставките, законот за веројатност ни кажува да очекуваме успех во секој петти обид. Има 25 карти во круг, со пет различни симболи. Ова е познато во статистиката како „очекувана веројатност“. Но, законот на веројатност не работи со таква точност. Затоа, кои резултати би претставувале кршење на законот за веројатност?

Веројатноста може да се пресмета според општите статистички формули. Еден угледен парапсихолог, водејќи сметка да се здобие со научен кредибилитет, не се обидува неговите резултати да бидат доказ за ESP, освен ако тој сооднос е барем 100, па дури и 1000: 1. Можеби нашето разбирање на законот за веројатност е нецелосно, затоа треба да се преиспита, имајќи ги предвид ваквите појави како што се случајност и синхроничност. Ова би го поставило истражувањето на вистинскиот пат.

Психо–шпионажа

ЦИА ја сфати телепатијата толку сериозно што ја искористи во проект на Институтот за истражување на Стенфорд од 1973 до 1975 година. Меѓу другото, ова вклучуваше луѓе кои пренесуваа информации за локацијата на советските подморници. Овој интерес за безбедност се зголеми од страв дека Советите отидоа далеку напред во паранормални техники. Тие навистина го сфатија сериозно. Ние, на пример, знаеме дека СССР го истражуваше т.н. сублиминални влијанија преку телепатија. И покрај престанокот на паранојата од Студената војна, се чини веројатно дека големите сили (дури и помалите земји како што е Израел) ќе продолжат да ги истражуваат можностите на ЕСП како средство за шпионирање на информациите.

Интимност

Телепатијата се чини дека работи најдобро помеѓу луѓето кои се блиски или емотивно поврзани. Психолошката врска што често постои помеѓу близнаците може да биде неверојатна. На пример, близнаците Ехлер биле сместени во ментална болница во Северна Каролина, под дијагноза на шизофренија. И покрај силниот отпор, тие се сместени во различни простории. По првата вечер, овие дваесет и двегодишни деца биле пронајдени мртви. Тие умреле во исто време, а нивните тела биле пронајдени во идентична положба на фетусот; не може да се утврди причината за смртта.

Исто така, постојат приказни за близнаци кои биле разделени со раѓање и живееле целосно разделени на таков начин. Ваквите телепатски врски можат да постојат помеѓу членовите на семејството, особено помеѓу мајката и децата или блиските пријатели. Десетгодишно момче откри дека има близок пријател со кого може да разговара. Откако се оддалечил, неговиот пријател бил прегазен од камион. „Се разбудив со ужасна главоболка поради што не можев да спијам. Подоцна открив дека се случило токму во моментот кога мојот пријател беше убиен “, рече момчето подоцна. Постојат премногу слични случаи што треба да се припишат на обична случајност.

Гледајќи во далечината

Многу практични истражувања се прават на следниов начин: испраќачот е на голема оддалеченост, додека приемникот се обидува да ја „види“ сцената. Експериментите беа извршени во Институтот за истражување на Стенфорд, помеѓу остроумниот ласерски специјалист и волонтерите приматели. Неутрални судии се ангажирани да ги оценуваат резултатите.

Во една серија експерименти во кои имаше и парапсихички многу талентиран поранешен полицаец, добиените резултати беа 30.000: 1. Далечното гледање се користи и во морнарицата на САД. Некои луѓе со парапсихички таленти беа во можност да ја „видат“ позицијата на бродот користејќи само едноставна топографска карта.

најчитани вести

Забава

ОВЕН Работа: Под голем стрес сте на работа. Не само што имате проблеми за реализација на плановите, туку добивате лоши вести за финансиите. Љубов:...

Забава

Сансевиерија е цвеќе кое не бара многу грижа – се пресадува на секои 2 до 3 години во малку поголема саксија Почвата треба да...

Свет

Петнаесет азиско-пацифички земји формираа најголем трговски сојуз во светот. Тоа се случи под покровителство на Кина и без учество на Соединетите држави, кои ги...

Македонија

Комисијата за заразни болести денеска одржа состанок на кој не се предложени нови рестриктивни мерки за заштита од Ковид-19, потврдија за МИА од Министерството...