22.8 C
Skopje
четврток, јули 11, 2024

Еве колку забраните за пушење го намалија бројот на пушачи

Никотинската гума за џвакање беше произведена во Шведска кон крајот на 1970-тите, за да се замени со никотински лепенки во 90-тите години на минатиот век. На почетокот на 21 век се појавуваат нови решенија, како што се современи алтернативи на цигарите. Причината за сите иновативни решенија сепак беше иста – сузбивање на штетните последици што ги носи пушењето цигари на организмот, т.е чад од тутун, катран и јаглерод моноксид.

Според последните податоци на Светската здравствена организација, во светот има повеќе од 1,1 милијарда пушачи. Бројот на активни пушачи и кај нас сведочи дека на луѓето им е тешко да се откажат од оваа лоша навика само затоа што знаат дека цигарите и изложеноста на чад од тутун влијаат на нивното тело. Ако го земеме предвид фактот дека во последните 30 години, во светот интензивно се воведоа строги забрани за пушење и се спроведува силна кампања, се поставува прашањето, дали овие мерки се ефективни и дали тоа е добар начин да се искорени пушењето и чад од тутун?

Примерот на Австралија, една од најрестриктивните земји во однос на пушењето, покажува дека строгите забрани и високата цена на цигарите не биле доволни за борбата против чадот од тутун да биде успешна. Така, тие се отворија за нови опции и прифатија испорака на никотин на помалку штетен начин. Од октомври оваа година, никотин ќе се препишува со лекарски рецепт, со цел да им помогне на пушачите да истрајат во намерата да се откажат од цигарите.

Од каде да започнам?

Почетокот на решавањето на секој проблем лежи во неговата дефиниција и јасна идентификација на причината. Според науката, главната причина за болести поврзани со пушењето е чадот од тутун, кој содржи повеќе од 6.000 штетни материи, од кои околу 100 се канцерогени, а не никотин, како што честопати погрешно се верува. Од друга страна, многу пушачи кои сакаат да се откажат од пушењето минуваат низ прилично тежок период на откажување, а некои дури и се обидуваат да го запрат порокот неколку пати. За оние кои сакаат да ја променат оваа лоша навика, но не се подготвени целосно да се откажат од неа, важно е правилно да се информираат за сите достапни опции, како што е концептот за намалување на штета, за кој сè повеќе се зборува во светот, или за што носи помалку штетни алтернативи на пушењето и која е клучната разлика во споредба со цигарите.

Дали решението лежи во науката и технологијата?

Науката и технологијата интензивно работат од втората половина на 20 век за да се реши проблемот со пушењето. Никотинска гума за џвакање се произведуваше во доцните 70-ти во Шведска, потоа во 90-тите гума за џвакање беше заменета со никотински лепенки, а на почетокот на 21 век се појавија нови решенија, како што е електронската цигара. Причината за сите новини сепак беше иста, бидејќи и покрај сите напори, кампањи и средства за откажување од пушење, секој шести жител на планетата во светот сепак троши цигари. Расте бројот на пушачи, но и бројот на оние кои не се задоволни поради својот порок, но од разни причини не сакаа да се откажат од тоа. Затоа има потреба од нови, алтернативни решенија. Пред околу седум години, тутунските производи засновани на технологија за греење, а не согорување на тутун, се појавија на пазарот. IQOS е лидер во создавањето на оваа нова категорија, и прва широко прифатена од Јапонците. Стана опција за оние кои сакаат подобра алтернатива на цигарите, бидејќи како нив, тие користат вистински тутун, но без штетни материи што се создаваат при согорувањето на цигарите.

Главната разлика е во аеросолот што се ослободува при употреба на IQOS, уред за греење на тутун, кој емитира значително помалку штетни материи во споредба со чадот од тутун кај традиционалните цигари. Експертите за јавно здравје се почесто го наведуваат преминот кон научно докажани и докажани алтернативи како едно од решенијата за постигнување на глобалната цел, свет без чад од тутун и намалување на штетното влијание на потрошувачката на цигари врз здравјето на луѓето.

Во врска со ова, ве потсетуваме дека IQOS неодамна доби одобрение за помало изложување на штетни материи за време на употребата, од еден од најрелевантните светски регулатори за здравје – Администрацијата за храна и лекови на САД (FDA). Тие го класифицираа во категоријата производи со „модифициран ризик“ (MRTP) и потврдија дека неговата употреба значително ја намалува изложеноста на штетни и потенцијално штетни материи.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести