20.8 C
Skopje
среда, јуни 12, 2024

ЖЕНИТЕ ДОМИНИРААТ ВО ОВИЕ 10 ПРОФЕСИИ

Новиот извештај од социјалната мрежа Linkedln покажува неколку позитивни навестувања за односот меѓу жените и мажите кога станува збор за работата. Така, според анализата на профилот на 568 професии, вработувањето во 23 сектори се префрли од мажи во жени во последните пет години.

Работата која имаше најголема добивка кај нововработените беше улогата на менаџер на малопродажба. Во 2015 година, 47% од новите вработувања биле жени; во 2019 година, 65% од новите вработувања се жени.

Другите работни места кои постигнале паритет за вработување вклучуваат улоги во маркетингот, деловното опкружување и здравствената заштита.

Бројот на вработени жени е подобрен за 68% од занимањата што ги анализира LinkedIn

Образованието може да биде главен фактор зошто се вработуваат повеќе жени, вели Лора Лоренцети, уредничка на LinkedIn.

– Економијата создаде точно 10 пати повеќе работни места во секторот услуги отколку во секторот за производство на стоки во 2019 година – вели Јулија Полак, економист на пазарот на ZipRecruiter. – Значи, тоа беше многу слаба година за индустријата во која доминира мажите, индустријата за нафта и гас и многу силна година за индустриите во кои доминираат жените, како што се здравството и образованието.

Експертите посочуваат на неколку начини кои можат да го подобрат паритетот во процесот на вработување и унапредување, вклучително и поголем пристап до менторство и спонзорство, како и ограничување на родовата пристрасност во работата.

Лоренцети додава дека жените кои се успешни во јавноста можат да ги инспирираат другите жени да размислат за работата за себе. Кога повеќе жени ќе се приклучат на полето и ќе успеат, тоа може да има трајно влијание врз тоа каков вид на работник е охрабрен и добредојден, да се приклучи на одредени професии.

Ова се најдобрите работни места во кои жените имале најголемо влијание:

10. Менаџер за корисничка поддршка

Просечна заработка: 55.000 долари годишно

9. Советник за животна средина

Просечна заработка: 57.800 долари годишно

8. Специјалист за анимација

Просечна заработка: 43.900 долари годишно

7. Веб дизајнер

Просечна заработка: 52 000 долари годишно

6. Дизајнер

Просечна заработка: 80 000 долари годишно

5. Специјалист за јавна политика

Просечна заработка: 57.800 долари годишно

4. Стоматолошко техничар

Просечна заработка: 22 долари на час

3. Медицински работник

Просечна заработка: 105 000 долари годишно

2. Менаџер за графичко производство

Просечна заработка: 62.400 долари годишно

1. Менаџер за малопродажни операции

Просечна заработка: 55.300 долари годишно 

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести