20.8 C
Skopje
среда, јуни 12, 2024

Еве како најлесно да прикриете неверство

Една неодамнешна студија објавена во списанието Personality and Individual Differences ги анализираше начините на кои луѓето го прикриваат неверството со својот партнер и ги идентификуваше некои од најчестите тактики. Тие вклучуваат дискреција, помош од пријатели, како и користење на различни телефони.

Има значајни истражувања за добрите и лошите страни на изневерувањето, за тоа како луѓето се обидуваат да ги фатат партнерите во изневерување, а новото истражување ги истражувало пристапите што луѓето ги користат за да го сокријат неверството.

Психологот Менелаос Апостолу забележува дека долгорочните врски имаат многу придобивки кога станува збор за воспитувањето на децата, здравјето и општата состојба и здружувањето на ресурсите.

Сепак, студиите покажуваат дека секоја трет Американец и една од пет Американки го изневеруваат својот партнер, а во Франција секоја трета жена наводно има секс надвор од бракот.

И покрај неговата популарност и потенцијалните придобивки, изневерувањето е честа причина за развод.

За да ги истражи начините на кои луѓето се обидуваат да го сокријат изневерувањето на партнерот, Апостолу смислил две студии.

Првата студија ги анкетирала луѓето во врски за да собере исцрпна листа на специфични начини на кои луѓето ги кријат своите постапки, а втората студија побарала од луѓето кои рекле дека се неверни да ги идентификуваат дејствата што најчесто се користат.

Потоа ги анализирал за да ги идентификува стратегиите.

За втората студија биле испитани 489 учесници и бил идентификуван конечен примерок од 167 жени и 132 мажи кои изјавиле дека му биле неверни на својот долгогодишен партнер во мината или сегашната врска.

Речиси 40 отсто биле во брак, 29 отсто биле во врска, четвртина не биле во брак, а останатите го пријавиле статусот на врската како „нешто друго“.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести