17.8 C
Skopje
недела, јуни 16, 2024

Еве колку минути физичка активност може да ви го спаси животот

Истражувачите сакале да испитаат колку минути физичка активност може да го намали ризикот од развој на сериозни здравствени проблеми.

Во развиените земји,возрасните поминуваат во просек од 9 до 10 часа дневно седејќи,најмногу во текот на работното време.

Овој исклучително седентарен начин на живот е поврзан со зголемен ризик од смрт.

Всушност, според истражувањето објавено во British Journal of Sports Medicine, ангажирањето во само 20-25 минути дневна физичка активност може да го спречи зголемениот ризик од смртност поврзан со претежно седентарен начин на живот.

Истражувачите собраа индивидуални податоци за учесници од четири групи луѓе опремени со уреди за следење активност за да откријат дали физичката активност може да ја промени поврзаноста помеѓу времето на седење и смртта,и обратно,и колку физичката активност и времето на седење влијаат на ризикот,Novi list. извештаи.

Во анализата беа вклучени нешто помалку од 12.000 луѓе на возраст од 50 или повеќе години.

Тие во 4 дена имале минимум од 10-часовна дневна активност и биле следени најмалку 2 години и дале детали за потенцијално влијателни фактори:пол,ниво на образование, тежина,висина,историја на пушење,внесен алкохол и дали имале моментални и/ или претходни кардиоваскуларни болести,рак и/или дијабетес.

Поврзаноста со матичните книги на умрените покажа дека во просечен период од пет години, 805 (7%) луѓе умреле, од кои 357 (6%) поминувале помалку од 10,5 часа седејќи секој ден,а 448 забележале 10,5 часа или повеќе.

Така,физичката активност со светлосен интензитет била поврзана со помал ризик од смрт само кај луѓето кои седат екстремно долги временски периоди (12+ часа на ден).

Ова е опсервациска студија и како таква не може да утврди причина и последица.Истражувачите признаваат некои ограничувања,како што е не земањето предвид потенцијално влијателни фактори како што се исхраната,проблемите со мобилноста и општото здравје.

Сепак,истражувачите заклучуваат: „Малите количини умерена до енергична физичка активност може да бидат ефикасна стратегија за намалување на ризикот од смртност како резултат на седентарен начин на живот“.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести