13.8 C
Skopje
недела, февруари 25, 2024

Бројот на регистрации на електрични возила во Европа го надмина бројот на регистрации дизел автомобили

За прв пат во историјата, бројот на регистрации на електрични возила во Европа го надмина бројот на регистрации на автомобили со дизел мотори. Колку за споредба, дизелите во 2015 година заземаа 50% од пазарот, а денес само 12%, па се чини дека електричните автомобили наскоро ќе ги надминат сите класични возила со SUS мотори.

Според податоците на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA), бројот на нови регистрации на електрични возила во Европската унија за првпат го надмина бројот на регистрации на дизел автомобили во периодот од десет месеци од тековната година. Ова значи дека електричните возила сега се третиот најпопуларен избор зад бензинските и хибридните автомобили.

Минатиот месец, регистрациите на електрични автомобили се зголемија за 36,3% во споредба со октомври 2022 година, на 121.808 единици, додека пазарот на автомобили на дизел продолжи да опаѓа.

Заклучно со октомври, вкупниот број на нови регистрирани ЕВ во ЕУ изнесува 1,2 милиони, што е огромен пораст од 53,1% во однос на минатата година.

Ако го погледнеме периодот во првите десет месеци од годинава, електричните автомобили во Европа заземаат 14% од пазарот. Кога ќе го споредиме овој резултат со „дизелите“, електричните возила прескокнаа една пречка. Од друга страна, дизелите забележаа значителен пад во однос на 2015 година, кога бројот на возила со погон на „бензин“ имаше дури 50% од пазарниот удел.

Хибридните автомобили исто така забележаа значителен раст на продажбата. Со 2,2 милиони нови регистрации во ЕУ, во периодот јануари-октомври, „мешаните лица“ реализирале поголем број на уписи за 29,8% во однос на истиот период лани.

Напротив, популарноста на plug-in хибридите на европскиот континент е во постојан пад поради „пробивањето“ на субвенциите за овој тип возила. Нивната продажба падна на само 72.002 регистрирани единици минатиот месец, што резултираше со пазарен удел од 8,4% на годишно ниво.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести