16.8 C
Skopje
сабота, јуни 8, 2024

Еве кој се најкористени лозинки во 2023 година

Објавени се најчесто користените лозинки во 2023 година, кои многу лесно се погодуваат, што им го олеснува пристапот на хакерите до сметките на Интернет.

Експертите за интернет безбедност секогаш предупредуваат дека треба да бидете многу внимателни при изборот на лозинки и да смислите покомплицирана шифра за хакерите да не ги добијат вашите доверливи информации, па дури и пари, но многумина сепак користат едноставни зборови или комбинации на бројки за оваа намена.

Повеќе од 4,5 милиони луѓе сè уште го користат зборот „лозинка“ за нивната лозинка, што ја прави најкористена лозинка во 2023 година. „123456“ е втората најпопуларна лозинка во светот и прва во Велика Британија, со „123456789“ на третото место.

Ако хакерите добијат пристап до вашите сметки, последиците може да бидат огромни. Силните лозинки се од суштинско значење за вашата онлајн безбедност.

Истражувањето беше спроведено од NordPass, услугата за управување со лозинки на NordVPN, чии експерти за интернет безбедност ги проучуваа лозинките собрани од јавно достапни извори – вклучително и темната мрежа, каде што ги наоѓаат криминалците.

Интересно е тоа што аналитичарите открија дека луѓето имаат тенденција да користат силни лозинки за сметки за е-пошта и социјалните мрежи.

Стариот трик за замена на буквите со броеви на симболи исто така не е безбеден како некогаш, па можеби оние што користат лозинка од „P@ssw0rd“ или слично треба да ја сменат.

Најкористените лозинки во 2023 година во Велика Британија:

123456
password
qwerty
liverpool
123456789
arsenal
12345678
12345
abc123
Chelsea
qwerty123
football
dragon
password1
cheese
letmein
1q2w3e4r
monkey
killer
rangers

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести