3.8 C
Skopje
среда, декември 6, 2023

Околу 20 отсто од населението во Хрватска се коцка

Околу 20 отсто од населението се коцка на месечно ниво, 10 отсто имаат психосоцијални проблеми поврзани со коцкање, а во Хрватска од 1 до 2 отсто од населението е зависник од коцкање, што е околу 40.000 граѓани.

Дополнително, еден коцкар погодува уште шест лица од неговата околина со последиците од коцкањето, па станува збор за 240.000 граѓани.

Околу 10 проценти од средношколците имаат проблеми со коцкањето, а спортското обложување е најзастапено, ова е податокот кој беше изнесен на тркалезната маса “Злото што коцкањето му го прави на општеството“ во парламентот од професорот од Факултетот за едукација и рехабилитација Невен Рицијаш, кој се занимава со нарушувања во однесувањето на Одделот за проблеми со зависност од коцкање.

Потребата од регулирање на законската рамка

Тркалезната маса ја организираа претставниците на Мост Божо Петров и Марин Милетиќ, а на неа се разговараше за потребата од измена на Законот за игрите на среќа со кој се регулира индустријата на игри на среќа во Хрватска.

Рицијаш се согласи дека има голема потреба од регулирање на законската рамка, но нагласи и дека заштитниот механизам за минимизирање на веројатноста за развој на проблеми и веројатноста за развој на зависност од коцкање не е доволен.

„Во моментов, сите истражувања во Хрватска ни кажуваат дека имаме голем број луѓе кои имаат проблеми со зависност од коцкање. Голем број семејства последователно страдаат поради овие проблеми и време е од гледна точка на јавното здравје, да се почитува професијата, почитувајќи го научното истражување, се занимаваме со некои промени во таа регулаторна рамка“, анализа тој.

Психијатарот Давор Бодор од Клиниката за психијатрија Св. Иван, од искуството на менаџерот на дневна болница која згрижува зависници, рече дека има многу проблеми и дека не може сите веднаш да се решат. Сепак, како што истакна, важно е да се побара помош, да се знае за проблемот, да се пријави на лекување, но и да се зајакне механизмот за заштита бидејќи коцкањето во Хрватска е „многу агресивно и многу распространето“.

„Хрватска е една од најлибералните земји кога станува збор за игрите на среќа“

Божо Петров (Мост) оцени дека состојбата во која денес се наоѓа хрватската држава и општество во однос на коцката е катастрофална, а младите до 18 години се коцкаат и се обложуваат, иако според законот не треба да влегуваат во обложувалница.

„Хрватска е една од најлибералните земји кога станува збор за игрите на среќа. И не само што целосно го отвори пазарот, туку го поттикнува со ненормална количина на рекламирање. Секоја зависност го уништува човекот, а ако младоста има проблем до 15 години, како ќе го помине остатокот од животот?“, праша тој.

„Сите молчат и се преправаат дека ништо не се случува. А јасно е зошто: во оваа индустрија се превртуваат годишни приходи од над 100 милијарди евра. Ова го уништува општеството на долг рок. Кој ви дава право да го правите тоа? Исто како и Италија, Полска и другите држави, треба целосно да се забрани рекламирањето на игрите на среќа и да се направи национална кампања за подигање на свеста за овој навистина актуелен проблем“, рече Петров.

Читај Следно

spot_img
10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести

spot_img