27.8 C
Skopje
вторник, јули 2, 2024

Дури 86 проценти од Европејците ги подржуваат меките на ЕУ за енергетска безбедност

Дури 86 проценти од граѓаните на ЕУ ги поддржуваат иницијативите на европско ниво преземени во текот на минатата година за да се ограничи непосредното влијание на зголемувањето на цените на енергијата врз потрошувачите и компаниите, покажуваат резултатите од истражувањето на Флеш Евробарометар објавени денеска. 

Според анкетата, 86 отсто од испитаниците го поддржуваат одржливото користење на природните ресурси, 82 проценти иницијативите за заедничко купување гас од земјите членки на ЕУ, 81 отсто се за градење партнерски односи на ЕУ со другите глобални актери како Велика Британија, САД, Јапонија и Австралија, а 80 проценти се за намалување на „прекумерната комерцијална зависност“ од земји како Русија или Кина.  

Иницијативата за зголемување на конкурентноста на европската индустрија за чиста технологија ја поддржуваат 80 отсто од анкетираните, мерките на ЕУ за забрзување на дигиталната трансформација – 77 проценти, а напорите за заштита потрошувачите и за зголемување на отпорноста на економијата се важни за 76 отсто од испитаниците. 

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести