9.8 C
Skopje
сабота, март 2, 2024

ЕУ сака да го олесни и забрза процесот на издавање визи

ЕУ сака да го олесни и забрза процесот на издавање визи, како и да ја зајакне безбедноста на Шенген зоната.

Европската унија има намера да ја дигитализира процедурата за издавање визи за влез во Шенген зоната, соопшти Советот на ЕУ.

Предлогот за дигитализација на издавањето визи беше прифатен од претставниците на земјите членки на Унијата, а целта на мерката е да се забрза издавањето на визите и да се направи целиот процес побезбеден, наведува Еуроактив.

Платформа за поднесување барања

Следствено, се предлага да се отвори платформа за издавање визи за влез во Шенген зоната, која вклучува 23 членки на ЕУ, меѓу кои и Хрватска, како и членките на ЕФТА, Швајцарија, Лихтенштајн, Норвешка и Исланд.

Членките на ЕУ кои не се шенген, Романија, Бугарија и Кипар, сепак ја усогласуваат својата визна политика со онаа на Шенген зоната, бидејќи нивната крајна цел е влез во Шенген зоната.

Ирска е исто така надвор од Шенген, но со Обединетото Кралство е членка на Заедничката туристичка зона (CTA), област на слободно патување во Британија. Покрај тоа, визната политика на Ирска е во голема мера усогласена со онаа на Шенген.

Одење во амбасади и конзулати само во конкретни случаи

Во согласност со новиот предлог, државјаните на трети земји на кои им е потребна виза за влез во Шенген зоната ќе аплицираат за виза преку Интернет.

Барањето би се доставувало преку посебна страница за издавање шенген визи, а потоа би се препратило до надлежните органи на земјата-членка на Шенген која барателот има намера да ја посети.

Во исто време, доколку патникот има намера да посети повеќе земји, тој би определил која земја е одговорна за издавање на визата, во зависност од должината на престојот во секоја од земјите.

Преку веб-страницата за издавање шенген виза, барателот ќе ја прикачи целата потребна документација и ќе ги плати потребните такси. Тој ќе може да дознае за статусот на неговото барање.

Одењето во амбасади и конзулати ќе биде неопходно само за оние кои бараат шенген виза за прв пат, како и за оние чии биометриски податоци веќе не се соодветни. Исто така, оние со нови патни исправи ќе треба лично да одат во амбасади или конзулати за виза, објаснуваат од Советот.

Баркод наместо хартија

Новата Шенген виза ќе се издава во дигитална форма со баркод. Ова, забележува Советот, ќе го намали ризикот од кражба на хартиени визи.

„Дигиталната шенген виза ќе им олесни на легитимните патници да аплицираат, истовремено помагајќи да се направи Шенген зоната побезбедна. Онлајн апликациите ќе го намалат бројот на патувања до конзулатот за патниците и ќе го олеснат процесот за националните администрации во. време, дигиталната виза ќе го спречи ризикот од фалсификување и кражба на налепницата за виза“, изјави шведската министерка за миграција, Марија Малмер Стенергард.

Во Брисел објаснуваат како новите технологии им овозможуваат побрзо и побезбедно издавање визи.

Потсетуваат дека Европската комисија лани препорача издавање е-визи. Конечната одлука за ова ја носи Европскиот парламент.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести