-3.2 C
Skopje
среда, јануари 11, 2023

Поголемиот дел од работоспособното население во Хрватска не работи

Поголемиот дел од работоспособното население во Хрватска не работи, објави хрватскиот Државен завод за статистика.

Според податоците на таа институција, вработени се само 19,2 отсто од работоспособното население, 47,3 отсто се вбројуваат како неактивно население, а 3,5 отсто се невработени.

Работоспособното население го сочинуваат лица на возраст од 15 и повеќе години, а стапката на вработеност го претставува процентот на вработени во работоспособното население, објаснуваат од Институтот за статистика, пренесува Индекс.

Тој портал наведува дека, ако на невработените се гледа како на луѓе кои не работат по своја вина, а на неактивни како на оние кои не сакаат и не мораат да работат, тогаш факт е дека мнозинството од работниците возраста во Хрватска не работат, односно не работат еден милион и 799 илјади, а оние што работат милион и 710 илјади.

Нискиот удел на вработени значи дека товарот за поддршка на државниот апарат и на целата структура на пензиското, социјалното и здравственото осигурување, како и другите јавни услуги, се распределува меѓу помал број луѓе, а државата е принудена да плаќа или релативно високи даноци со цел да се финансираат јавните расходи кои одржуваат релативно голем број неактивно население или намалување на јавните расходи.

Читај Следно

spot_img
10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести

spot_img