5.8 C
Skopje
петок, јануари 13, 2023

Речиси 15 отсто од населението на Албанија замина до 2011 година, по визната либерализација

Речиси 15 отсто од населението на Албанија замина до 2011 година, по визната либерализација со земјите од ЕУ. Овој тренд продолжи и во следните години, достигнувајќи бројка повеќе од 30 проценти од населението што живее во странство

На прво место е Гвајана со 36,4 отсто од населението што ја напуштило земјата, а на второ место е Босна и Херцеговина, каде 34 отсто од населението ги напуштиле тие области.

“По падот на комунизмот во раните 1990-ти, многу луѓе заминаа во потрага по подобри економски можности во земјите од Западна Европа“, се вели во извештајот на ОН за Албанија.

Мнозинството Албанци во странство се населиле во Италија, Грција, Англија, Америка и многу други земји. Младите и членовите на семејството велат дека главни причини за заминување се ниското економско ниво и немањето перспектива.

Од 360.000 луѓе кои заминале во текот на овие 10 години, 183.000 си заминале како семејство, а 177.000 заминале делумно, односно само еден или повеќе членови на семејството.

Скадарскиот округ е на прво место со 16,7 отсто, потоа Драч со 14,1 и Тирана со 13,7. Затоа, ова рангирање го вклучува главниот град и вториот по големина град во земјата според населението и тежината во економијата, како и главниот град на северна Албанија и град со традиција и историја како Скадар.

Албанија, исто така, е на прво место во однос на барањата за азил по население за првите седум месеци од 2022 година во Европската унија и за првите шест месеци од 2022 година во Велика Британија.

Што се однесува до просечната возраст на населението, Албанија е на второ место во регионот како земја со најмладо население, додека со овој тренд на емиграција ќе биде најстарата земја во регионот во 2100 година.

Според извештајот на ОН, Албанија е трета земја во светот по бројот на луѓе кои ја напуштиле земјата, пред неа се Босна и Херцеговина и Гвајана, пренесува Косово онлајн.

Читај Следно

spot_img
10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести

spot_img