spot_img
20.8 C
Skopje
недела, јули 31, 2022
spot_img

ХАОС: Место бензин цела недела точели дизел во колите

„Возилото забави, ја губеше моќта, на крајот застана. Тешко стартуваше, а по некое време не можеше ни да запали. И да биде уште полошо, го наполнивме и резервоарот на тракторската косилка на фудбалскиот клуб со истото гориво. “, вели Ивана Меѓимурец од Доња Дубрава, само една од дваесетте откриени жртви кои откако наполниле гориво на бензинската пумпа ИНА во Доња Дубрава, забележале дефекти на своите автомобили и другите возила.

Дека споменатиот случај не е единствен, сведочат и автомеханичарите чии гаражи се полни со расипани автомобили.

„Од понеделник 11 јули до 13 јули добив десетина возила со горенаведениот дефект. Сите возила се од ист реон и со исти проблеми – на бензинската ИНА погрешно полнеле, поточно неисправно еуросупер гориво. “, изјави за весникот „Меѓимурје“, Свен Хуњади, автомеханичар од Драшковец.

Бензинската на производите на ИНА во Доња Дубрава се наоѓа на државниот пат Д20, кој ги поврзува окрузите Копривница-Крижевачка и Меѓумурје, и е еден од најфреквентните патишта во населбата, а воедно е и главна дневна сообраќајна рута за стотици деловни и приватни патници и жители од околните населени места на кои споменатата бензинска им е попатна и честа станица.

ИНА ја признала грешката.

„По добиената поплака од купувачот, ИНА започна со анализа на горивото на бензинската на ИНА Доња Дубрава во Меѓумурје. Во резервоарот за гориво Еуросупер 95 беше констатирано присуство на дизел гориво, по што продажбата на гориво од тој резервоар веднаш беше прекината. Ова е изолиран случај бидејќи сите други горива во другите цистерни се со пропишан квалитет и се продаваат редовно.Во моментов, ИНА во малопродажниот центар Доња Дубрава им овозможува на своите клиенти да купат премиум гориво Еуросупер Класа плус 95 по цена на стандардно гориво до воспоставена е препродажба на гориво Еуросупер 95.

Сите клиенти кои се пожалиле биле известени за валидноста на приговорот и побарале да ги платат трошоците, а компанијата е подготвена да ја надомести штетата на возилата. Со ова им се извинуваме на сите клиенти кои беа погодени од овој настан. Истовремено, ИНА интерно ги утврдува сите детали за да се утврдат причините кои довеле до овој настан и да се спречи негово повторување во иднина“, се вели во одговорот на ИНА на прашањето на весникот „Меѓимурје“.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести