spot_img
5.8 C
Skopje
сабота, септември 24, 2022
spot_img

ЕВЕ КОЈА КРВНА ГРУПА ЖИВЕЕ НАЈДОЛГО

Отпорност на организмот од бактерии, инфекции и разни болести одредуваат многу фактори, меѓу кои и крвната група. Носители на поедини крвни групи имаат повеќе шанса да се изборат со нападите на својот организам, а во таа смисла најдобро поминале носителите на крвната група 0

Имено, долгорочните студии покажале дека крвната група 0 е најсилна меѓу останатите врсти крв. Докажано е дека носителите на оваа крвна група се по отпорна и имаат помал ризик од кардиоваскуларни заболувања, како што е мозочен и срцев удар, ретко страдаат од болести врзани за памтењето, а докажано е дека во најмала мера можат да заболат од рак на желудник и панкрес. Поради отпорноста на организмот на болести, луѓе кој ја имаат групата 0, во споредба со другите живеат најдолго.

А зошто е тоа така?

Една од нај најбитните причини е фактот што крвната група 0 содржи помалу молекули кои предизвикуваат згрушување на крвта, а мозочниот и срцевиот удар го предизвикува токму лошата калгулација на крвта. Работи кои се добри за срцето исто така се добри и за мозокот, бидејќи бројните фактори на ризик кои ги предизвикуваат кардиоваскуларни болести слични се и на појавата на ментални болести.

Што се однесува до прашањето која крвна група е “најслаба“, тешко е нивно дефинирање, иако стручњаците велат дека во прашање е групата А, со обзир на тоа дека носителите на оваа крвна група се најмалу отпорни на маларија.

Спрема тоа може да се каже дека крвната група А е послаба од останатите.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести