spot_img
19.8 C
Skopje
четврток, јули 22, 2021
spot_img

Ова се скриените тајни на најугледните Срби

И покрај фактот дека тие постојат со векови, активноста на масоните сепак е обвиткана со мистерија. Ова придонесува за многу митови и легенди кои се вртат околу масоните и создаваат слика за тајно друштво чии членови „владеат со светот“. Сепак, неоспорната вистина е дека тие масони се „ меѓу нас“ и дека нивните членови се едни од најистакнатите личности во српската историја со децении.

Првата „Мајка на големата ложа“ на сите масони во светот – Големата ложа на Англија, е основана во 1717 година во Лондон. Се верува дека не поминало многу време пред идејата за масоните да стигнат до нашите простори, но вистина е дека нема сигурен архивски материјал за тоа.

Се верува дека првата масонска ложа постоела во Белград на крајот на 18 век и дека веројатно функционирала на турски јазик, но дека членовите биле и Срби и Турци.

Од тогаш па сè до денес, масоните во Србија учествувале во сите важни општествено-политички настани и често ги иницирале. Тие ја претставувале елитата во многу сфери од животот и скоро немаше значајна историска личност која не беше член на братството.

Ви претставуваме некои од најпознатите Срби кои биле масони, според списокот што постои на веб-страницата на Големата масонска ложа на Србија.

Вук Стефановиќ Караџиќ

Овој голем реформатор на јазик и писател на првиот речник на српскиот јазик, учествувал и во Првото српско востание и бил еден од најучените луѓе од тоа време. Со реформите на Вук, во српскиот јазик се воведува фонетско правопис, а српскиот јазик го потиснува славо-српскиот јазик, кој во тоа време бил јазик на образовани луѓе.

Доситеј Обрадовиќ

Доситеј Обрадовиќ бил српски просветител и реформатор. Се школувал како монах, но тој го напуштил вокацијата и заминал на патувања низ цела Европа, каде ги добил идеите за европското просветителство и рационализам. Доситеј беше првиот чувар (министер) за образование во Србија. Неговите остатоци почиваат во Белград, на влезот во Соборниот храм.

Петар II Петровиќ Његош

Петар II Петровиќ Његош бил еден од најголемите српски и црногорски поети, владетел на Црна Гора, епископ и ѕидар. Његош важи за еден од најголемите црногорски поети. Неговото највлијателно поетско дело е „Горски Венец“, објавено во 1847 година.

Кралот Петар I Караѓорѓевиќ

Со сигурност се знае дека кралот Петар Први Караѓорѓевиќ бил инициран за време на неговиот престој во Франција под името Петар Мркоњиќ, што го користел и во Херцеговинското востание во 1875 година.

Тој е еден од најсаканите српски владетели, а познат е и по воведувањето демократија во Србија заради неговата либерална политика.

Живоин Мишиќ

Живоин Мишиќ биле голем српски војвода. Учествувал во сите српски војни од 1876 до 1918 година. Тој директно командувал со Српската прва армија во битката кај Колубара, а за време на пробивот на Солунскиот фронт бил началник на Врховната команда. Неговиот воен маневар, кој и донесе на Србија неверојатна победа во битката кај Колубара, сè уште се учи во воените училишта ширум светот.

Џорџе Вајферт

Иво Андриќ

Иво Андриќ беше српски писател и дипломат на Кралството Југославија. Добитник е на Нобелова награда за литература во 1961 година за романот На мостот Дрина. Парите добиени од Нобеловата награда во 1961 година беа донирани целосно за развој на библиотекарството во Босна и Херцеговина.

Некои други истакнати масони: Стеван Стојановиќ Мокрањац, Стеван Сремац, Јован Јовановиќ Змај, Слободан Јовановиќ, Јован Душиќ Махајло Пупин, Лаза Пачу, Борислав Пекиќ.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe
spot_img

Најнови Вести