spot_img
19.8 C
Skopje
четврток, јули 22, 2021
spot_img

МИСТЕРИОЗНА ГРОБНИЦА БЛИЗУ БЕЛГРАД

Во 1895 година … Извесен Вукашин Милосављевиќ ископал дупки за сливи во својот овоштарник во Брестовиќ, недалеку од Грочка. И работа како работа – напорна, макотрпна, но требало да се заврши. Во еден момент, ашовот заглавил на нешто. И така, сосема случајно, Вукашин ископал историја !

За она што на почетокот изгледаше како поголем камен, се покажа дека е свод на античка градба. Во понатамошните ископувања исто така беа пронајдени ѕидови на зграда што луѓето од Брестовиќ ќе ја наречат ,,црквата на Вукашин”.

Денес, Брестовиќ е рурална населба во општина Грочка, во која живеат нешто повеќе од 1.000 жители и е позната по овоштарството, додека само мал број луѓе знаат што Вукасин всушност открил уште во 1895 година.

Приказна од римско време

Набргу откако Вукасин ја откри мистериозната градба, беше известен Националниот музеј и во септември 1895 година започнаа археолошките истражувања, предводени од кураторот на Националниот музеј, Михајло Валтровиќ. И веднаш му беше јасно дека, за да разбере од каде потекнува овој објект на територијата на Србија, мора да се врати далеку во времето, во времето на Антички Рим.

Римската држава започнала да се шири на Балканот кон крајот на 3 век п.н.е., кога водела војни против Илирите и античките Македонци. Три римско-илирски и три римско-македонски војни се случиле во периодот од 229 до 168 година п.н.е.

Со победите во овие војни, Римјаните ги освоиле Илирите и Античките Македонци, ги припоиле нивните територии кон моќната римска држава и после тоа започнало проширување на државата кон Дунав и Панонската рамнина.

Римската Република прерасна во Римска империја, а римскиот император Октавијан го освои остатокот од Балканот. Со текот на времето, на територијата на денешна Србија се формирале провинциите Горна Мизија, Панонија Секунда, Дарданија, Превалис и Дакија.

Римјаните формирале воена граница – Дунавски лимес за да ја бранат империјата од варварски напади и ја изградиле Виа Милитарис – воена рута што ги поврзува Сингидунум (Белград), долината Маргус (Морава), преку Наис (Ниш) и Сердика (денешна Софија) со Цариград и Азија.

Каква врска има сето ова со Брестовиќ?

Како што наведува Феликс Каниц, австро-унгарски патеписец, етнолог и археолог во своето дело „Србија, земјата и населението од римскиот период до крајот на 19 век“, имало каструм со неколку караули, бунар, населба и богато украсена гробница на ридот Брестовица.

Археолошките ископувања направени во 1895 година утврдиле дека станува збор за зграда подигната на крајот на 3 или почетокот на 4 век. Во него доминираат римските елементи на архитектурата, како што се сводот и сводот, што може да се видат веднаш при пристапот.

Гробницата е изградена од делкан камен, камчиња и цигли, кои се врзани со варов малтер. Делумно бил закопан во падината на ридот, со премин, трем и централен дел со два странични конса и погребна просторија каде имало три ѕидани саркофази.

Внатрешноста била украсена со фрески, статуи на лавови, крилести генијалци и човечка фигура. Во сводот доминираат форми како што се круг и коцка, како и цветен мотив, додека на sидовите се прикажани правоаголни форми украсени со лозови мотиви. Боите кои доминираат се: темно црвена, сина и зелена насликани на бела позадина.

Чија е „ гробницата на Брестовиќ “?

Очигледно, гробницата е изградена од богат Римјанин како место каде што ќе почива неговото семејство по неговата смрт – тој, неговата сопруга и едно дете.

Српската православна црква, пак, верува дека моштите на белградските први маченици Ермил и Стратоник, кои починале во 315 година, почиваат во гробот.

Нив на смрт со мачење и задавување, ги осудил императорот Ликиниј, а писателите на биографиите и во грчка и во латинска држава велат дека биле фрлени во Дунав под белградската тврдина. Според легендата, нивните тела лебделе низводно, а локалните христијани ги закопале на ридот во гробница од тули, што исто така одговара на местото во Брестовиќ.

Денес, гробницата има статус на споменик на културата од големо значење и е во многу лоша состојба, бидејќи последната конзервација е направена пред повеќе од 50 години. Професијата се надева на реконструкција на овој уникатен споменик со ретки примери на римско сликарство што е можно поскоро.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe
spot_img

Најнови Вести