spot_img
20.8 C
Skopje
вторник, јуни 15, 2021
spot_img

ЈАДРОТО НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА СТАНУВА ПОДЕБЕЛО НА ЕДНА СТРАНА ?!

Иако со децении ја проучувале оваа аномалија, научниците сè уште се обидуваат да одговорат на низа прашања. Тие се обидуваат да утврдат зошто се случува ова, дали јадрото може да се деформира и дали е опасно?

Поради некоја причина, брановите патуваат низ јадрото на Земјата многу побрзо кога патуваат помеѓу Северниот и Јужниот Пол, отколку кога поминуваат преку екваторот. Научниците ја откриле оваа мистерија со анализа на сеизмичките бранови, но тие не можат да утврдат зошто се случува тоа.

Научниците знаат за оваа аномалија со децении, но не можеа да објаснат која е нејзината причина точно. Според најновото истражување, за време на кое научниците користеа симулација на раст на јадрото на Земјата во последните милијарди години, тие дојдоа до заклучок дека причината може да биде постепено нарушување, или асиметричен раст на внатрешното јадро, со железни кристали формирајќи побрзо отколку на другиот.

  • Протокот на течно железо во надворешното јадро ја расфрла топлината од внатрешното јадро, што предизвикува ладење. Значи, тоа значи дека надворешното јадро носи повеќе топлина од исток (под Индонезија) отколку од запад (под Бразил) – објаснува сеизмологот Даниел Фрост од Универзитетот во Беркли за жива наука.

Експертите исто така наведуваат дека овој асиметричен раст не значи дека внатрешното јадро е деформирано или дека ќе се појави некаков дисбаланс.

Радиусот на внатрешното јадро расте рамномерно за околу еден милиметар во просек секоја година. Силата на гравитацијата го коригира асиметричниот раст на кристалите од источната страна на јадрото, туркајќи ги новите кристали на запад. Таму, кристалите се собираат во решетки структури кои се протегаат по оската север-југ. Овие кристални структури, распоредени паралелно со половите на Земјата, се сеизмички автопати кои овозможуваат сеизмичките бранови побрзо да патуваат во таа насока.

Тешко е да се каже што ја предизвикува оваа нерамнотежа ако не се земат предвид сите други слоеви во внатрешноста на Земјата, забележува Фрост.

  • На секој слој влијае она што е над него и што е подолу. Внатрешното јадро полека се лади и се шири од течното надворешно јадро, како снежна топка што се зголемува со тркалање. Надворешното јадро потоа ја лади мантијата над неа. Ако сакаме да го поставиме прашањето зошто внатрешното јадро расте побрзо од едната страна, мора да се запрашаме и зошто едната страна е поладна од другата – додава Фрост.

Тектонските плочи можат да бидат одговорни за тоа, смета Фрост. Кога ладните тектонски плочи тонат длабоко под површината на Земјата за време на процесот на потиснување (подвлекувајќи една плоча под друга), тие го ладат она што е под нив. Но, научниците сè уште не знаат со сигурност дали ова ладење на кората влијае и на внатрешното јадро.

Исто така, прашање е дали ова еднострано ладење на јадрото влијае на магнетното поле на Земјата, што се создава токму поради протокот на железо во надворешното јадро. Ако внатрешното јадро изгуби повеќе топлина од источната страна, тогаш и надворешното јадро ќе се придвижи кон исток, а прашањето е дали тоа влијае на јачината на магнетното поле, додава сеизмологот.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe
spot_img

Најнови Вести