22.8 C
Skopje
понеделник, мај 13, 2024

Еве кои работни места може да исчезнат во иднина

Проректорот на Финансискиот универзитет при руската влада, Александар Сафонов, зборуваше за тоа кои професии може да исчезнат во следните 10 години.

Сообраќајните работници, како што се возачите на автобуси или метро, ​​ќе бидат изложени на најголем ризик, смета рускиот експерт.

  • Системите на автономни возила веќе се тестираат во многу земји. Ова е резултат не само на развојот на „мозоци“ за автомобили, туку и на системи за позиционирање кои комуницираат со мобилни комуникации. На пример, можно е целосно автоматизирање на метрото,железниците, трамваите, тролејбусите и автобусите. Луѓето кои се занимаваат со тоа веќе треба да размислат што можат да направат ако бидат заменети со електроника, рече Сафонов.

Како друг пример, тој ги наведе екипажот на патнички авиони, кои претходно се состоеја од пет лица, така што со современи системи за автоматизација, тој број ќе се намали на две лица. Наскоро, како што предвидува Сафонов, само едно лице ќе може да лета со авион.

Тој исто така верува дека сметководството ќе биде радикално изменето, иако нема целосно да исчезне.

  • На крајот на краиштата, сметководител не само што чува книги за приходи и расходи, туку ја проценува и ефикасноста на трошоците. Тој сè повеќе ќе се здобива со улогата на ревизор или даночен консултант, рече Сафонов.

Експертот додава дека компјутерските програми не можат да ги заменуваат сметководителите, бидејќи „финансиите се многу лична работа“.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести