22 C
Skopje
понеделник, мај 3, 2021
spot_img

ДАЛИ ОВА МОЖЕ ДА Е КРАЈ НА НАШАТА ПЛАНЕТА И НАШЕТО ПОСТОЕЊЕ ?! (ВИДЕО)

Сончевата бура што патува со брзина поголема од 500 километри во секунда треба да ја погоди нашата планета денес и може да влијае на сателитската технологија на Земјата.

Во екваторијалниот регион на сончевата атмосфера се појави дупка, која испушта сончеви честички, наведоа истражувачите, а Земјата е на директниот пат на проток на тие честички. Се категоризира како бура што може да доведе до „слаби флуктуации во електричната мрежа“ и да има „помало влијание врз работата на сателитот“. Иако оваа соларна бура е прилично мала, експертите кои предупредуваат на соларни бури велат дека е прашање на време кога некои од големите бури ќе не погодат.

Сонцето честопати емитува трепкања кои за возврат ослободуваат енергија во вселената. Некои од овие соларни ракети можат да ја погодат Земјата, но тие се главно безопасни за нашата планета. Сепак, Сонцето може да ослободи толку силни блесоци што може да ја осакати технологијата на Земјата.

Претходните студии открија дека Сонцето ослободува екстремен блесок во просек на секои 25 години, а последниот што ја погоди Земјата се случи во 1989 година. Оваа бура предизвика прекин на електричната енергија во Квебек, Канада, бидејќи проводните карпи на Земјата носеа вишок енергија од магнетни поле и ја вовлече во националната мрежа.

Покрај тоа, силната соларна бура може да ги уништи сателитските системи, бидејќи бомбардирањето на сончевите честички може да ја прошири магнетосферата на Земјата, што го отежнува пробивањето на сателитските сигнали. Иако е невозможно да се предвиди кога и каде може да погоди огромна соларна бура, тоа е секако неизбежно.

Затоа, експертите апелираат да бидеме подобро подготвени за екстремни вселенски настани и предупредуваат дека штетата може да брои милијарди и да предизвика општа паника.

Читај Следно

10,346FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести