26 C
Skopje
недела, мај 2, 2021
spot_img

ДОПРВА ДОАЃА ВРЕМЕТО НА КРИПТО ВАЛУТИТЕ

Биткоинот е вид на дигитални пари зад децентрализираниот блокчејн, кој е со отворен извор, неутрален, цензуриран и глобално ориентиран. За да може некој да инвестира во биткоин, треба да одлучат што точно планираат да направат со тој биткоин, колку пари сакаат да инвестираат и на која берза сакаат да купуваат.

  • Криптовалутата биткоин ги има сите карактеристики на парите, а нејзината предност во однос на националната валута е тоа што таа е фиксен број и не може да се реиздава. Биткоинот е всушност дефлаторна валута и сите трансакции со биткоин што некогаш се случиле се снимаат на Интернет во рамките на таканаречените блокови – блокови на информации што се поврзани во неразделна низа, по што блокчејн го добил своето име.

Кога да се инвестира?
Оние кои се заинтересирани да инвестираат во биткоини, треба да знаат како се движеше цената на биткоинот во минатото и од што зависи цената на биткоинот.

  • Многу е важно купувачот да не биде предмет на влијание на масите кои, како и секогаш, ќе реагираат позитивно кога цената е највисока и ќе реагираат негативн кога цената е пониска. Затоа што токму кога цената е пониска, треба да инвестирате. Сепак, да се предвиди точно кога „цената е пониска“ е малку потешко. Најдобро би било кога идниот инвеститор би бил дел од крипто заедница затоа што тоа би му го олеснило купувањето.

Рударството функционира со тоа што машините решаваат алгоритамски задачи и на тој начин „отвораат“ блокови во блокчејн.

  • Кога машината ќе ја реши алгоритамската задача, таа ќе добие награда во форма на криптовалута. Можеме да го замислиме рударството како решавање на некаков вид судоку: секој може да реши, но оној што решава точно и најбрзо ќе добие награда. Различни криптовалути имаат различни алгоритми за рударство, бараат различна опрема, различни нови инвестиции во неа, но и различни профити на крајот.

За оние кои би сакале да бидат дел од крипто-ерата, но немаат многу искуство – решението е купување на берза. Така, како што посочува, тие лесно ќе ја достигнат криптовалутата што ги интересира и ќе учествуваат во овие интересни настани на берзата и во заедницата.

Рударството, пак, е наменето за оние кои имаат малку повеќе техничко знаење и не е премногу препорачливо за вкупно почетници. Опција за некој да добие пристап до криптовалута може да биде и продажба на производи и услуги на криптовалути. Ако некое лице има деловно дела или хоби – може да прима исплати или донира во крипто-валути.

Рударската опрема може да биде сериозен трошок
Цената на рударската опрема зависи од видот на опремата и количината.

  • Ако зборуваме за сериозно рударство, тоа е трошок, но тогаш подобро прашање е: За колку време би се исплатила таа почетна инвестиција? Со цел рударот да го знае тоа, тој ќе мора да ја испита профитабилноста на рударството на дадена криптовалута. Оваа пресметка го вклучува износот на крипто валута што може да се минира и продаде по пазарна вредност, минус цената на опремата, електричната енергија, одржувањето и другите трошоци, вклучително и даноците. Рударите, исто така, имаат предвид дека пазарната цена на валутата што рударите можат да ја зголемат, и доколку не мора веднаш да продаваат на берза – ќе остварат дополнителен профит.

Биткоин – средство за складирање на вредности
Областа на криптовалутите е релативно млада и нејзиниот понатамошен развој допрва претстои.

  • Се чини дека биткоинот, како и порано, ќе биде средство за складирање вредност – складирање на вредност. Ова е доста важно кога знаеме колку е важна диверзификацијата на капиталот. Биткоинот е погоден за тоа поради неговите дигитални карактеристики, лесната преносливост и глобалната ориентација.
  • Очекуваме да видиме решенија за некои технички проблеми на индивидуалните платформи и особено развојот на крипто-трговскиот сектор. Секако, целата оваа област ќе биде целосно законски регулирана, што значи – оданочување на профитот, но и можност за деловно работење во законските рамки – заклучува таа.

Читај Следно

10,347FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести