25 C
Skopje
петок, април 30, 2021
spot_img

Дали вонземјаните живеат на ова место?!

Научниците велат дека во потрагаta по живот на Марс, не треба да се оди подалеку од „Подмарсовjeе“, област што во моментот ја истражува роверот „Perseverance“ со помош на хеликоптерот „Ingenuity“.

Дали постои вонземјански живот и дали успеал да преживее до денес е сè уште жешка тема, а сега се чини дека треба да се остави настрана вообичаената перцепција на вонземски видови на земјата или во вселената.

Најновата студија на оваа тема е објавена во списанието „Journal of Astrobiology“.

Истражен е хемискиот состав на метеоритите на Марс кои се одделиле од површината на Црвената планета и завршиле на Земјата, а заклучокот е дека овие фрагменти по состав се слични на карпите на Земјата.

  • Не знаеме дали животот некогаш започнал под површината на Марс, но ако започнал, сметаме дека има доволно енергија за да се одржи до ден денес, изјави истражувачот Џеси Тарнас од лабораторијата за реактивни работи во НАСА.

Тој истакна дека каде и да има подземни води на Црвената планета, постои голема веројатност дека има доволно хемиска енергија за да се одржи подземниот микробиолошки живот.

Што се однесува до длабочината на планетата Земја, научниците во последниве години открија дека таа е дом на огромна популација на уникатни подземни суштества.

Поради сериозен недостаток на сончева светлина, видот преживува благодарение на хемискиот процес познат како радиолиза, што се јавува кога хемиските реакции произведуваат нуспроизводи на радиоактивни елементи во карпата додека доаѓаат во контакт со вода во порите на карпите. Истото е и на Марс: откриено е дека метеоритите на Марс го имаат истиот состав на елементи потребни за радиолиза, додека тие се лесно пропустливи за вода.

Ова беше особено типично за метеоритите формирани од карпи стари повеќе од 3,6 милијарди години, кои се чинеше дека имаат најголем потенцијал за живот.
За разлика од Земјата, Марс нема систем на тектонски плочи што повремено би ги превртел карпите, овие антички терени главно се држат мирни, па затоа се погодни за модерна анализа.

Истражувачите велат дека новите откритија би можеле да ги постават темелите за последователните студии за знаците на живот во подземјето на Марс.

На пример, претходните истражувања веќе обезбедија докази за постоење активен систем на подземни води на Марс во минатото, што ги натера научниците да веруваат дека подземните води може да постојат и денес. Една неодамнешна студија, на пример, тврди дека има подземно езеро скриено во длабочините на јужното ледено капаче на Црвената планета. Сега, нови информации го поврзуваат постоењето на подземни води со енергија што може да го одржи животот.

Тарнас и неговите колеги рекоа дека иако постојат одредени технички потешкотии при истражување на подземјето, тие не се толку критични како што изгледаат на прв поглед.

Операцијата за дупчење не бара „нафтена платформа со големина на Тексас“, додека неодамнешниот напредок во малите сонди наскоро може да ги направи Марсовите длабочини достапни за понатамошно истражување.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести