21 C
Skopje
понеделник, април 26, 2021
spot_img

Кавачкиот клан спремал ликвидација на Дритан Абазовиќ ?!

Црна Гора го зајкана обезбедувањето на Дритан Абазовиќ затоа што има индиции дека членови на криминалниот Кавачки клан подготвувале негова ликвидација, пишува Вијести.

Министерството за внатрешни работи (МУП) тврди дека до тие информации дошле преземајќи мерки и активности за расветлување на убиството на Зоран Ашанин, извршено вчера во Мојковац..

„Во конкретниот случај, собраните информации укажуваат на намерата на членовите на организираните криминални групи, пред се на членовите на организираната криминална група Кавач и еден од водачите Кашчелан Слободан, да преземат активности насочени кон извршување сериозен и организиран криминал како реакција на нивно лишување од слобода и гонење со загрозување на животот на вицепремиерот на Црна Гора, г-дин Дритан Абазовиќ “, соопшти Министерството за внатрешни работи.

Како што е наведено понатаму, имајќи ја предвид важноста на претходно реализираните активности и фактот дека членовите на споменатата организирана криминална група се дел од пошироките регионални структури, со многу силни врски на транснационално ниво, чија клучна одлика е бескрупулозна извршување на најтешки кривични дела, секоја активност насочена кон загрозување на физичкиот интегритет на високите државни службеници ќе ја дестабилизира поволната, но многу сложена безбедносна состојба,.

Затоа без понатамошно одложување, во соработка со други државни институции, пред се се преземени дополнителни мерки и активности за заштита на Абазовиќ.

Овие наоди укажуваат само на определбата на членовите на организираните криминални групи да се обидат да го зачуваат своето „криминално богатство“ и влијанието на криминалниот пазар по секоја цена, и дека идентични или слични случаи, во кои биле вклучени високи службеници за безбедност или високи владини службеници. Но фокусот на безбедосниот сектор и натаму ќе биде насочен кон сузбување на овие групи.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести