10 C
Skopje
петок, април 23, 2021
spot_img

Пандемијата на корона вирусот влијае на опаѓањето на наталитетот во светот

Пандемијата на коронарниот вирус влијае на опаѓањето на наталитетот во светот, покажува студијата на австрискиот демограф Томас Соботка.

Пандемијата на коронарен вирус ги намали стапките на наталитет ширум светот, според студијата на Томас Соботка, демограф на Австриската академија на науките, покажува дека ниту една земја во светот опфатена со истражувањето – 15 членки на ЕУ, Швајцарија, САД, Русија, Јужна Кореја, Тајван, Норвешка и Украина – не видела зголемување на стапката на наталитет, девет месеци по пандемијата.

Покрај тоа, има јасен пад на наталитетот, кој во Шпанија, на пример, е 20 проценти. Најголем пад на наталитетот е забележан во земјите каде првиот бран на пандемијата предизвика високи стапки на инфекции и голем број смртни случаи, како што се Шпанија и Италија. Во Италија, стапката на наталитет падна за осум проценти.

Забележителна е и состојбата во Унгарија, каде бројот на раѓања се зголеми до деветтиот месец по почетокот на пандемијата, а во ноември бројот стагнираше, за да се намали за осум проценти во декември, а за 10 проценти во јануари, се вели во студијата.

Во Австрија, стапката на наталитет падна за 5,5 проценти, што одговара на просечниот тренд на сите анализирани земји. Во Данска, Финска и Норвешка стапката на наталитет остана стабилна.

Соботка проценува дека причината за падот на наталитетот треба да се бара и од економски и од здравствени причини, бидејќи жените се плашат да останат бремени за време на пандемијата.

Соботка верува дека пандемијата COVID–19 ќе има последици дури и откако ќе помине.

Читај Следно

10,350FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести