12 C
Skopje
четврток, април 22, 2021
spot_img

Загатки од 18 век! Ретко кој може да ги реши (ФОТО)

Денешните луѓе сигурно мислат дека се попаметни од нивните предци кои живееле пред 300 години затоа што во секој момент, со еден клик, можат скоро веднаш да дознаат каква било информација.

Ако спаѓате во оваа група на „паметни луѓе“, еве едно прашање за вас – како би се снашле без Интернет?

Порталот Bright Side одлучи да ги тестира способностите и набудувањата на современите луѓе со тоа што состави список на загатки и загатки кои им зададоа главоболки на нашите предци во 18 век.

Ако мислите дека сте снаодливи, обидете се да ги решите. Може да доживеете непријатно изненадување!

1. Како да наполните две вреќи со кафе од една вреќа со слични димензии?

2. Две лица јадат сливи. Ако првот му даде на другиот 2 сливи и двајцата ќе имаат ист број сливи. Ако вториот му даде на првиот 2 сливи,првиот ќе има двојно повеќе. Колку сливи има секој од нив?

3. Кога на секое дрво има по една птица, за една птица нема место.Кога на секое дрво има по две птици, едно дрво е празно. Коклу дрвје има, а колку птици?

4. Половина од времето поминато од полноќ е 3/4 од времето што преостанува до пладне. Колку е часот?

5. Двајца татковци и два сина фатиле 3 зајаци. Секој доби еден. Како?

6. Патките летаат: една напред и две позади; една позади и две напред; една помеѓу две и три во редот. Колку патки летаат?

7.Чкорчиња: поместете едно чкорче за да добиете квадрат

8. Ако на возраста на мојот син додадете уште толку, па уште половина, ќе добиете 10. Колку години има мојот син?

9. Човекот имал 100 години и неколку месеци, но имал само 25 родендени во текот на целиот свој живот. Како е можно?

10. Децата имале да поделат 130 ореви на 2 дела, но така што четирите помали делови да бидат три пати помали од поголемиот. Какоги поделија?

РЕШЕНИЈА:
1. Ставете празни вреќи едни во други и пополнете со кафе.

2. Првиот има 14, а вториот 10 сливи.

3. Постојат 4 птици и 3. дрвја.

4. Утрото е 7:12 часот.

5. Дедо, татко и внук ловат.

6. Три патки, една зад друга.

7. Чкорчиња:поместете го горното чкорче малку нагоре за да добиете мал квадрат во средината

8. Синот има 4 години.

9. Човекот е роден на 29 февруари, па тој го слави својот роденден секоја престапна година.

10. Помалиот дел содржи 10 ореви, а поголемиот 120.

Читај Следно

10,350FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести