11 C
Skopje
петок, април 16, 2021
spot_img

Психопатите се успешни на работа – Еве зошто е тоа така

Терминот психопат честопати се поврзува со студени луѓе, луѓе кои не прифаќаат социјални правила и затоа манипулираат со другите на свој начин.

Ако е толку очигледно дека лице со психопатски склоности може да биде опасно – и за себе и за другите – како е можно да се најдат такви луѓе толку високо во хиерархијата на една компанија? Како е можно да ги достигнат највисоките скалила на социјалното скалило?

Нова студија, објавена во списанието „Personality and Individual Differences“, се чини дека најде одговор на контрадикторната ситуација, пренесува „Бизнис инсајдер“.

„Од една страна, тие се познати по тоа што рутински се впуштаат во деструктивно однесување кон себе и другите“, објаснува еден од авторите на студијата Кристофер. Ј. Бразил.

„Изрази како „дискфункционални“ или „неприлагодливи “ често се користат кога се зборува за некој со психопатски одлики, за да се сугерира дека нешто не е во ред со нив“, објаснува тој.

Како што додава тој, од друга страна, тие исто така се опишани како луѓе кои често спроведуваат софистицирани измамнички шеми, што значи дека ги искористуваат другите во своја полза.

„Иако е на морално и социјално ниво проблематично дека тие манипулираат со другите, од еволутивна перспектива тие се во предност – оние кои се добри експлоататори можат да добијат прилагодливи придобивки“, објаснува тој.

Затоа, лице со психопатски склоности се смета за неприлагодено на хартија, но истовремено знае да ги искористи другите за да се прилагоди. Како е можно?

За понатамошно истражување, студијата регрутирала 46 волонтери – сите машки студенти. Тестот што требало да го полагаат е следен – тие морале да запомнат нешто штетно што направиле или ситуација во која повредиле друго лице без да жалат за тоа. Потоа, од нив се барал да ја раскаже приказната пред камера, но да се преправа дека чувствува каење.

Пред снимањето, на волонтерите им било кажано дека нивните приказни ќе бидат оценувани и оној со најдобра оценка ќе биде награден.

Исто така, волонтерите претходно извршиле стандарден тест за психопатија, кој мери четири психопатски одлики на личноста: меѓучовечка манипулација, чувствителност на влијанија, дезинхибиција и асоцијално однесување.

По снимањето, истражувачите регрутирале 1.060 студенти – кои не биле свесни за истражувањето – да ги гледаат видеата и да ги оценуваат според „искреноста“ што ја покажале нивните наратори. Им било кажано да испитаат како сентименталните приказни можат да влијаат на довербата на другите.

Резултатите? Нараторите кои имаат повеќе склоности кон психопатија ги победуваат другите.

“Оние со повеќе карактеристики на психопатија можат да ја раскажат својата лажна приказна на начин за кој другите веруваат дека чувствуваат вистинско каење. Тие имаат подобра способност да ги измамат другите. Тоа значи дека ќе бидат успешни во манипулацијата со другите“

Но, има уште: одликите на личноста на самите снимачи ја одредувале нивната подложност да бидат измамени од мажи со повеќе психопатски одлики.

„Особено, жените кои покажуваат високо ниво на емоционалност (зависност, сентименталност, вознемиреност, страв) имаат поголема веројатност да им веруваат на мажите со високо ниво на психолошки склоности. Ова сугерира дека психопатите мажи би можеле свесно да изберат жени со повеќе емотивни црти“, заклучи студијата

Целосното отсуство на каење што им помага да лажат, скоро природната уметност на манипулација и можноста да ги изберат своите жртви се страшните тајни што ги открива студијата за психопатите и објаснува зошто тие стигнуваат толку далеку во животот и на работа.

Поточно, отсуството на каење или генијалната употреба на оваа емоција, која тие контрадикторно ја разбираат, е она што им помага на психопатите да профитираат. Но, тоа е само една емоција. Постојат и други што треба да се истражат.

Исто така, треба да се има предвид дека овие резултати не треба да се земаат здраво за готово. Бразил, раководителот на истражувањето, смета дека пред да се донесат нови заклучоци, потребно е да се бараат повеќе волонтери надвор од универзитетскиот свет, со цел да се открие состојбата во другите социјални и културни средини.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести